23 април - Световен ден на книгата

15806
23 април  - Световен ден на книгата

На 23 април се отбелязваме Деня на книгата по решение на ЮНЕСКО и се чества от 1996 г. по цял свят.

На този ден се възкресява идеята за вечно живото слото, за неумиращата книга и вдъхновяващата и сила - самата дата - 23 април е емблематична, защото е дата на смъртта на Уилям Шекспир /1564-1616/, Мигел де Сервантес /1547-1616/ и Инка Гарсиласо де ла Вега /1539-1616/.

 

Сонет 38

Шекспир

На Музата ми как да липсват теми?
Ти дишаш и в стиха ми си излял
субстанция за хиляди поеми,
която осквернил би листът бял.
На себе си благодари, щом нещо
достойно в мен за четене съзреш.
Дори глупакът би римувал вещо,
щом ти му озариш ума невеж.
Бъди десета Муза, десет пъти
надминала властта на деветте,
и щом поет подири помощта ти,
дари го вечни рими да плете.

Че радва Музата ми днес света
трудът е мой, но твоя е честта.

...

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

В много страни вече се провежда и Световна нощ на книгите. Хиляди хора подаряват книги на познати и непознати, за които знаят, че не четат често или пък нямат лесен достъп до литертура.

World Book Night се провежда в десетки държави. А защо не и у нас?

"Чети и открий себе си" е девизът на Инчеон, Република Корея, който е Световна столица на книгата за 2015 година.

Титлата "Световна столица на книгата" се присъжда от ЮНЕСКО за пръв път през 2001 година на Мадрид и оттогава всяка година един световен град получава това звание заради отдадеността си на каузата на книгата, четенето, създаването и достъпа до книгите - чрез библиотеки, книжарници, издателства, образователни институции и всички дейности, свързани с това чудо на човешката цивилизация.

Програмата на Инчеон като Световна столица на книгата е фокусирана върху осигуряване на достъп до книгата и за непривилегированите слоеве на обществото.

Разнообразни са събитията за празника и у нас

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (ул. Московска №49) между 11:00 и 17:00 ч. ще бъде отпразнуван Световния ден на книгата и авторското право. Празникът е организиран от Факултетния студентски съвет и се чества за първи път в историята на Университета.

В програмата за деня са включени акция за стимулиране на четенето на български и преводни научни книги и на художествена литература, изложба на макети на книги, изработени от студенти III и IV курс по Книгоиздаване, коктейл със сладки ядивни книги, безплатен онлайн тест "Какъв тип читателски мозък притежаваш?" и още много малки изненади.

През целия ден гостите на Факултета ще могат абсолютно свободно да четат най-различни научни и художествени книги, които ще бъдат разположени из цялата сграда - до чакалните пред аудиториите, до машината за кафе и дори в санитарните възли на сградата. Тази екстравагантна акция цели да покаже, че за четенето няма граници, не съществуват морални ограничения и то трябва да се случва по всяко време и на всяко място, щом книгата е интригуваща и полезна за своя читател.

Мероприятието се осъществява с финансовата подкрепа на Студентски съвет на СУ, както и с помощта на Издателство "Ентусиаст", Книжен център "Гринуич" и Библиотека на ФЖМК.

В книжарница "Хеликон-Витоша" в 16 часа започват церемониите по връчването на литературните награди "Рашко Сугарев" и "Цветето на Хеликон".

Националният дарителски фонд "13 века България" е организатор и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ "Рашко Сугарев" за автори до 35-годишна възраст. Победителите в конкурса се избират от постоянното жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Наградата "Цветето на Хеликон" е "безсребърна" и я печели тази от 12-те номинирани книги, от която в книжарниците на "Хеликон" са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с "гласа на хората". Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов (два пъти), Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов.

А след тези важни за съвременната българска култура церемонии започва щафетното четене на любими книги.

В организирането на събитието тази година партньор е Държавният културен институт към министъра на външните работи. Сред гостите са посланикът на Република Корея Негово Превъзходителство Шин Менг-хо, който ще има възможност да представи и тазгодишната Световна столица на книгата - корейският град Инчеон. Откъси от книги ще четат също: Енцио Ветцел, директор на Гьоте институт, Любов Костова, директор на Британския съвет, Агнешка Кошчушко, директор на Полския институт, Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център, Луиджина Педи, директор на Италианския културен институт, Дьорди Димитров, заместник-директор на Унгарския институт, Кенуъд Хил, преводач и преподавател, Васко Щутаров, директор на Културно-информационния център на Р. Македония, Алек Попов, двукратен носител на наградата "Хеликон" , Анджела Родел, преводач и изпълнителен директор на Българо-американската комисия "Фулбрайт".

Литературни четения ще има в редица други градове в страната.

В Студентски град откриват читалня за свободно четене

На днешния Международен ден на книгата, от 14:00 часа в сградата на район „Студентски“ – ж.к. Студентски град, бл.5 щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги