Борбата да останеш "на повърхността"

44493
Борбата да останеш "на повърхността"
Снимка: Ентусиаст

В средата на месец ноември издателство „Ентусиаст“ публикува бестселъра „На морето“ от сравнявания с Макс Фриш швейцарски писател Тим Крон. Носител на редица награди, Крон е истински феномен. С излизането на последния му роман „Vrenelis Gärtli“ Крон измества от челното място в класациите за бестселъри в Швейцария автори като Паулу Коелю, Дона Леон и Паскал Мерсие. Романът му „На морето“ също се радва на невиждан успех. „Der Tages-Anzeiger“ определя произвдедението като „една от онези книги, които не можеш да оставиш настрана до самия й край. Това е трилър без герои и злодеи, но с мистериозни трагични случаи, които поставят пред читателя въпроси за вината и прошката“.

„На морето“ е роман, в който напрежението расте, а читателят остава без дъх. Той сякаш пропада стремително надолу в мрачната история от миналото. Книгата започва като откъс от френско кино и завършва като грандиозен холивудски филм. Тим Крон не избягва нито сравнително щастливия край, нито моралния урок, който дава със своята история. Швейцарският автор показва и невероятната способност на децата да посочат правилния път в труден момент.

"Железният крал" от Морис Дрюон

Филип ІV, крал на Франция, най-сетне е унищожил Ордена на тамплиерите. Великият магистър Жак дьо Моле също е мъртъв. Само проклятието м...

Къща на брега на морето, две семейства, две приятелки – Ана и Йозефа, една невъзможна любов и ужасен инцидент. Изведнъж всичко се разпада на парчета. 12 години по-късно последиците изглеждат все толкова ужасяващи. Голямата мечта на Ана - млада и чаровна жена от Кил, е да има собствено семейство. Преди години по време на лятната ваканция Ана извършва голяма глупост, като разбива семейството на своята най-добра приятелка Йозефа. Опитвайки се поне частично да изкупи вината си, Ана иска да осинови Йенс - 11-годишния син на Йозефа, който остава без майка. В същия момент се появява и бащата на Йенс - Ливио, който, въпреки че изглежда симпатичен, не вдъхва голямо доверие. До момента Ливио никога не се е интересувал от Йенс и дори не е признал за неговото съществуване на семейството си. Докато Ана и Ливио се борят за попечителство над нещастното момче, става ясно едно: бъдещето не може да започне преди да се изясни миналото, да се обяснят вината, тъгата и жаждата за изкупление и да се даде прошка. Спомените за съдбовния инцидент, който променя завинаги живота на Ана и Йозефа и на техните семейства, не са забравени. Те променят коренно и живота на малкия Йенс, който Крон поставя в емоционалния център на романа.

В своята впечатляваща книга „На морето“ Тим Крон по неповторим начин успява да пресъздаде цялото многообразие от събития и да се докосне до екзистенциални въпроси, като създава сложна мрежа от отношения между героите. Повествованието е изпълнено с драматични събития, но в него читателят съпреживява с героите копнежа за дома и трудното изкуство да простиш. Тим Крон успява да внуши, че най-голямата красота и извисяване на човека се крие в признанието за допуснатите грешки.

Тим Крон е роден на 9 февруари 1965 г. във Виденбрюк, Германия. Израства в Гларус, Швейцария, където семейството му се мести една година по-късно. Учи философия, немска филология и политология до 1994 г., но така и не завършва образованието си. Понастоящем живее в Цюрих, където работи като писател и драматург на свободна практика.

Още с публикуването на първия си роман „Quatemberkinder“ Крон придобива световна популярност и е смятан за един от най-добрите съвременни писатели в Швейцария. Романът му „Vrenelis Gärtli“ (2010) се изкачва на първо място в класацията за бестселъри в Швейцария.

Тим Крон е автор на редица театрални постановки и радиопиеси, както и на два късометражни филма – „Die Beule“ и „Das еrste Bild“.

Започват Дни на творчеството на Павел Вежинов

В навечерието на 100-годишнината от рождението на Павел Вежинов издателство „Ентусиаст“ публикува ново издание на романа &b...

През 1993 г. Тим Крон получава наградата UNDA за радиопиесата си „Tamilen nach Auschwitz“. През 1994 г. е отличен с наградата „Конрад-Фердинанд-Майер“ на кантон Цюрих, която се връчва от 1937 г. за визуално изкуство, на писатели и учени. През 1998 г. получава наградата на швейцарската фондация „Шилер“, която се присъжда на „талантливи швейцарски писатели“. Сред получилите този приз са и Макс Фриш, с когото е сравняван Тим Крон, Херман Хесе и много други. През 2004 г. на автора на „На морето“ се присъжда наградата на фондация UBS. През 2005 г. Крон получава ново признание от гр. Цюрих за „Heimweh“. През 2007 г. „Vrenelis Gärtli“ е избрана за „най-добрата швейцарска книга“, печели наградата на фондация „Ане-Мари Шиндлер“ и отличия от гр. Цюрих и от кантон Цюрих. През 2011 г. швейцарският автор получава награда за култура на кантон Гларус. Авторът печели отличия и за своите радиопиеси и театрални постановки.

В периода 1998 г. – 2000 г. Крон е президент на Швейцарския съюз на писателите.

Любопитно за Тим Крон е, че той е автор на есета на културно-политическа тематика в немските вестници „Frankfurter Rundschau“, „Weltwoche“, „Tages-Anzeiger“. До 1993 г. свири на саксофон и кларинет в музикалната група „Shasimosa tütü bis“. Самостоятелно издава и различни детски книжки, повечето от които са с илюстрации на Елиса Ортега.

 

 

Мърколакът – най-добрият приятел на детето

Издателство „Ентусиаст“ публикува комикса „Илийчо и Август“ от илюстратора на „Приказка за вълшебната фле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги