Българин разработи ефективна фитнесгимнастика за офиса и дома

44599
Българин разработи ефективна фитнесгимнастика за офиса и дома
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Иновативен и ефикасен метод за преодоляване на проблемите, породени от обездвижване на тялото, разкрива доц. д-р Петър Динев в книгата си „Упражнения за дома и офиса“ (ИК „Изток-Запад“). Авторът предлага специфични, но лесни за изпълнение физически, дихателни, релаксиращи и стречинг упражнения, които допринасят за гъвкав гръбначен стълб и правилна стойка на тялото.

Един от големите бичове на нашето време е не друго, а… обездвижването. Породено от напрегнатото ежедневие – по-голямата част от което преминава на стола пред компютъра – обездвижването води до сериозни проблеми като  болки в гърба, кръста и врата – следствие от статично натоварената гръбна мускулатура, изкривен гръбначен стълб и дори по-опасно –износени гръбначни прешлени, наличие на шипове (остеофити), сплескани и разместени междупрешленни хрущялни дискове и др. Д-р Петър Динев предлага лесно и ефективно решение, което неутрализира тези проблеми в изданието „Упражнения за дома и офиса“.

Излезе книгата „Множеството интелигентности“ на харвардския професор Хауърд Гарднър

Известният професор от Харвардския университет Хауърд Гарднър разяснява теорията за множеството интелигентности, проследява отзвука, ко...

Повече от 20 години Динев разработва различни видове упражнения и комплекси, които днес са обединени под названието флексспайн. Думата произхожда от английските думи flexible – гъвкав, и spine – гръбначен стълб, т.е. буквално „гъвкав гръбначен стълб“. Тази специална фитнесгимнастика се състои от физически, дихателни, релаксиращи и стречинг упражнения (с елементи на медитация) и е комплексна система за тренировка на цялото тяло, като акцентът е поставен върху развитието на гъвкавостта на гръбначния стълб.

Подзаглавието на книгата –„Флексспайн гимнастика за седящи пред компютъра и с болки в гърба и кръста“ – подсказва достатъчно ясно каква е основната цел на автора: да помогне в установяването на динамично равновесие и усещане за комфорт, здраве и сила в тялото, чрез целенасочено и системно изпълнение на специфични упражнения. В предговора на изданието авторът пише: „Хората остаряват и изглеждат стари не толкова заради появилите се бръчки по лицето им, а преди всичко от обездвижването, втвърдяването и сковаването на гръбначния им стълб. А един човек с изправено тяло, с гъвкава и пластична фигура никога не изглежда стар.“ Подробно и нагледно представената в „Упражнения за дома и офиса“ флексспайн гимнастика е предназначена за самостоятелна подготовка у дома и на работното място предимно за хора, седящи на бюрото и пред компютъра. Специалната фитнесгимнастика би била от полза и на тези, които седят зад волана, над операционната маса, на масажисти, стоматолози, домакини, шивачки... Не по-малко ефективна е и за занимаващите се с високоинтензивен спорт и танцово изкуство, както и за всички, които изпитват болки в кръста, гърба и врата. Флексспайн гимнастиката е много подходяща и за хората от третата възраст, които макар вече да не работят, имат нужда да поддържат гръбначния си стълб гъвкав, еластичен и изправен.

*

 „Едно от условията за оздравяване е желанието да се оздравее.

Луций Аней Сенека

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги