"Дракона" - милиони изтичат от пробойна в програмите за подпомагане

41547
"Дракона" - милиони изтичат от пробойна в програмите за подпомагане
Снимка: Персей

Наред с Том Егеланд и Ю Несбьо, Том Кристенсен е един от най-четените норвежки писатели. Сега негова книга излиза за пръв път на български. Това е романът "Дракона" - едновременно силно въздействащ роман заради вълнуващите човешки истории и експлозивен трилър за отмъщение, възмездие и преданост. Книгата излиза в издание на "Персей", във великолепен превод на Василена Старирадева, която е успяла да предаде на български увлекателния и четивен стил на Том Кристенсен.

Преди звездата му да изгрее на литературния небосклон, Том Кристенсен има много успешна кариера в банковата сфера, индустриалния мениджмънт и международното финансово консултиране. Сега живее със семейството си в Осло.

Никога преди залез

Звъня на вратата и Микеланджело отваря по халат за баня. Толкова е поразен от появата ми, че не помръдва, не ме пуска да вляза, а виси...

Литературният му дебют е през 2001 г. с политическия трилър "En kule" - за световния пазар на ценни книжа и финанси. Романът е приет много добре от читателите и получава възторжените оценки на критиците, а сега е в процес на филмиране. Успехът съпровожда и следващите книги на писателя. Написал е 8 трилъра, от които особено успешни са "Дракона" и "Царството на мъртвите", който му спечелва наградата "Ривертон" за най-добър криминален роман.

Норвегия е прочута не само с фиордите си и качествената си литература, но и с това че дава милиарди крони, за да подпомага по-бедните държави. Огромни средства идват и в България, за да подпомагат археологически изследвания например. А към страни от Третия свят, където главен проблем е гладът, се насочват още повече средства. Но как този политически и човешки алтруизъм може да бъде използван от алчни и безскрупулни хора, това изобличава Том Кристенсен в романа си "Дракона".

Обаче не сухо и скучно политическо разследване предлага авторът, а невероятно увлекателен трилър, създаден по най-добрата рецепта за бестселър: зареден с напрежение сюжет, който трудно може да бъде предугаден от читателя; обрати, които държат вниманието до последната страница; и не на последно място - симпатични герои, за които читателят го е грижа да не би да им се случи нещо лошо.

Далайла Таха е красива чернокожа жена, която е едновременно секретарка и любовница на Арве Ферен, ръководителя на най-голямата хуманитарна организация в Судан. Но един ден тя изчезва безследно от лъскавия офис в Хартум. Шефът й е притеснен, защото секретарката знае твърде много. Но се оказва, че тя разполага с много повече от това, което предполага Ферен. В продължение на дълго време тя е правила видеозаписи на неговите срещи с висши политици и местни главорези, тероризиращи местното население. Събрала е и богат доказателствен материал, който може да разкрие корупционна схема, престъпления от всякакво естество и най-вече - масови убийци да получават възможност за емиграция в Норвегия под чужда самоличност и по този начин да избягнат възможността да бъдат съдени за престъпленията си.

Мотивът на Далайла е, че като дете е била изнасилена от такива престъпници, които избиват семейството й и жителите на родното й селище. За нея това не е просто лично отмъщение, а кауза на справедливостта и възмездието.

"Никога преди залез" – един оригинален световен хит, изстрелян от Финландия

Романът „Никога преди залез” е големият финландски пробив в модерната попкултура, превърнал авторката си в световна знамени...

В същото време, когато Далайла изчезва от Хартум, от затвор в Норвегия е освободен финансистът Йоаким Жаклин. Още с излизането му на свобода полицията започва да следи всяка негова стъпка. Наемници на Ферен го подслушват със супермодерна апаратура, а журналисти искат да разберат защо е предпочел да отиде в затвора, но да мълчи по време на съдебния процес по обвинение в крупни финансови престъпления и подкупи на правителствени служители в чужбина. Той обаче сега иска само едно – да си върне сина, който се е отчуждил от него през времето, прекарано в затвора. Защото мълчанието му е било заради заплахите на Ферен да убие сина му - единственото му близко същество.

Ферен и партньорите му се досещат, че има връзка между изчезването на Далайла и освобождаването на Йоаким - двамата са били любовници по време на пребиваването му в Судан.

Сега Ферен, външният министър и държавният секретар са на нокти, защото могат да бъдат изобличени. Извън релси ги изкарва вестта, че в youtube започват да бъдат качвани компрометиращи ги видеоклипчета. Доверени хора от полицията, частни ченгета и судански престъпници са вдигнати на бойна нога да спрат лавината, която може да ги засипе.

Но Далайла, Йоаким и едно случайно петнадесетгодишно момче, в чиито ръце попада дипломатическото куфарче с толкова важната и компрометираща информация, са на път да променят всичко, за да бъде постигнато възмездието.

 

Лъжите на бащите

„Времето е верига от мигове“ – е написал някога прадядо. За него времето престанало да съществува много отдавна. Още...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги