"Глобални библиотеки – България" кандидатства пред фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за безвъзмездна финансова помощ

29380
"Глобални библиотеки – България" кандидатства пред фондация "Бил и Мелинда Гейтс" за безвъзмездна финансова помощ

В края на 2013 г. приключи дейността по проект „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки“ на Програма „Глобални библиотеки – България“. В рамките на проекта, подкрепен от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ с над 13 млн. щатски долара, в 960 обществени библиотеки в 911 градове и села из цялата страна (664 от тях в в селища с население до 2000 жители) са внедрени общо 13 492 единици компютърно и телекомуникационно оборудване. От тях 4 395 са компютри за граждани, осигурен е и Интернет достъп. Осъществени са над 3 000 индивидуални участия на библиотекари в обучения за придобиване на ИКТ умения и предоставяне на иновативни библиотечни услуги. След тези обучения библиотекарите могат да консултират, обучават и подпомагат гражданите за работа с информация в Интернет среда. Открити са 290 нови работни места. Оборудвани са 50 обучителни центъра, където могат да се организират необходимите обучения за библиотекари и граждани.

През изминалите години Програма “Глобални библиотеки – България” донесе реални и значими промени в живота както на потребителите, така и на служителите в библиотеките.

Защо момичетата, които четат книги, са подходящи за връзка

Специалисти разкриха какви са ползите от умните момичета. Те съветват, ако около вас има девойка, която чете много книги, да не я изпус...

Програмата е част от провежданата в 18 страни по света инициатива – Глобални библиотеки на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за улесняване достъпа до информация, знания, комуникации, електронно съдържание и услуги за общността чрез мрежите на обществените библиотеки в тези страни.

С учредяването през 2013 г. на Фондация „Глобални библиотеки – България“ Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Национален дарителски фонд „13 века България“, Българската библиотечно-информационна асоциация и Съюзът на народните читалища поеха ангажимент за съхранение и развитие на създаденото досега по Програма “Глобални библиотеки – България”. Мисията на „Глобални Библиотеки – България” е да подпомага приобщаването на българските граждани към глобалното информационно общество, да повишава качеството им на живот и да насърчава гражданското участие.

Фондацията осъществява целите си в тясно сътрудничество с държавните институции чрез предоставяне на експертна и техническа помощ за развитие на потенциала на обществените библиотеки както за предоставяне на услуги на електронното управление (изключително важно за отдалечените населени места), така и за провеждане на секторни политики, вкл. и по постигане на националните цели по „Европа 2020” за заетост, образование и социално включване.

Признавайки ролята на обществените библиотеки в помощ на българските граждани, правителство се ангажира с програми, които ще подпомагат тяхното развитие. За съжаление, средствата за това не са достатъчни и Фондация „Глобални библиотеки – България” кандидатства пред фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ за безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 млн. щатски долара, които ще дадат възможност за продължение на целите на програмата, за съхранение и развитие на постигнатото. Предоставените от правителството средства са знак, който демонстрира ангажираността на държавата с целите на Програма “Глобални библиотеки – България” и с дейността на фондацията за осигуряването на достъп до информация и услуги на електронното правителство за всички български граждани.

На 28 септември цяла България ще бъде с книга

Кампанията „Чети с мен”, организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори, и преминаваща под патронажа н...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги