Художникът Жорж Папазов като писател

20792
Художникът Жорж Папазов като писател
Снимка: Колибри

„Художникът Жорж Папазов като писател. Вербализация на сюрреалното“  представя художника сюрреалист Жорж Папазов, творил във Франция до края на живота си през 1972 г. „Всички знаят, че Папазов е писал книги на френски език. Просто никой не смята това за свръхважно за един художник“, споделя авторката и решава да вербализира художествените му изображения и да запознае читателя с непознатите в превод на български негови романи и мемоарите му за известни личности от артистичните среди във Франция, сред които Жул Паскин и Андре Дерен.

Създаваните от Папазов картини са в центъра на авангардните сюрреалистични тенденции през 20-те и 30-те години на XX век – той е показвал работите си на изложби в цяла Европа и в САЩ. Нерядко са се разгаряли спорове около стила му, но по-обстойните анализи са публикувани едва след смъртта му.

"Копринената буба" от нашумялата серия с протагонист Корморан Страйк излиза на български език

На 27 октомври, само четири месеца след премиерата във Великобритания (19 юни 2014), вторият роман от нашумялата серия с протагонист Ко...

Румяна Л. Станчева е професор в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, доктор на филологическите науки, доктор хонорис кауза на Университета на Артоа, автор на книги по балканистика и по сравнително литературознание (румънска, френска и българска литература).

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com