Има ли граница несломимостта на човешкия дух?

19239
Има ли граница несломимостта на човешкия дух?
Снимка: Изток Запад

Американката Сю Монк Кид разказва дълбоко разтърсващата човешка история за живота на две жени – робиня и господарка – в началото на XIX век в романа „Преоткриване на крилете“ (ИК „Изток-Запад“) – книга за порива към свобода, за смелостта да не се примириш с несправедливостта, за несломимата сила на надеждата.

САЩ в началото на XIX век – среща на старото и новото, на индустриализация и робство. Американската писателка Сю Монк Кид разказва историята на две жени – робиня и господарка, базирана на действителни исторически събития от тази епоха в романа „Преоткриване на крилете“.

Джеймс Фрейзър изследва историята на човешките вярвания

„Златната клонка“ (ИК „Изток-Запад“) на сър Джеймс Фрейзър е забележителен труд съчетаващ в себе си изследване ...

Сара Гримки е дъщеря на уважаван съдия, робовладелец от южните щати. За единайсетия си рожден ден тя получава като подарък собствена робиня – 10-годишната Хети. Така започва едно необикновено приятелство, за което не важат ограничения като цвят на кожата и социален статус. Сара е необикновено за времето момиче – тя мечтае да стане адвокат; от дете не приема несправедливостите, които вижда около себе си.

В романа Сю Монк Кид проследява съдбата на героинята в продължение на десетилетия – разочарованията и предателствата, които Сара изтърпява, докато е на път да изгуби себе си, изправяйки се пред редица изпитания и множество трудности. Всичко това се случва на фона на бурно историческо време, когато се появява аболиционисткото движение, когато и жените се надигат в търсене на своите права.

Това, което прави повествованието толкова живо и създава усещането за близост с героинята на Сара е фактът, че образът й е на реално съществувала историческа личност. Тя е една от пионерките в борбата за освобождаване на робите и за правата на жените. Успоредно с историята на Сара се развива и тази на робинята Хандфул, наричана по-често Хети – име, което героинята получава от белите си господари. Хети преживява безчет мъки и разочарования, губи майка си и е принудена да изстрада множество несправедливости, но въпреки всичко това, нищо не е в състояние да сломи надеждата и стремежът й към свобода. Ще намери ли Сара своя път в живота и ще спечели ли тежките битки за справедливите каузи, които защитава? Ще успее ли Хети да намери пътя към свободата? Отговорите на тези въпроси читателите ще намерят на страниците на „Преоткриването на крилете“ – вълнуващ и затрогващ роман за вярата, надеждата и любовта, а също и за смелостта да бъдеш себе си и да издигнеш глас срещу несправедливостта, за несломимостта на човешкия дух и за дързостта да преследваш мечтите си.

 

"Роман за Майка Тереза" – книга за добротата и разбирането

„Роман за Майка Тереза“ (ИК „Изток-Запад“) от македонския писател Младен Сърбиновски е притча за себеоткриванет...

Сю Монк Кид е американска писателка, родена през 1948 г. в Силвестър – малко градче в южния щат Джорджия. Дълги години работи като медицинска сестра, но междувременно посещава курсове по писане. Започва да публикува своите произведения в края на 80-те години на миналия век. Първият й роман „Тайният живот на пчелите“ й спечелва световна слава и се утвърждава като истински литературен феномен. „Преоткриване на крилете“ пък дебютира под номер едно в класацията на Ню Йорк Таймс и е част от селекцията на литературния клуб на Опра Уинфри.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги