Излезе книга за арменския геноцид

8906
Излезе книга за арменския геноцид
Снимка: Изток-Запад

Излезе книга, разнищваща особено актуалния днес въпрос: арменския геноцид. „100 години арменски геноцид“ от Карник Бадваганян е част от поредицата „Спасената история“ на ИК „Изток-Запад“.

По повод кръглата годишнина излезе от печат книгата „100 години арменски геноцид“ на Карник Бадваганян. Авторът търси отговори на въпросите: извършен ли е геноцид над арменския народ?; какви перипетии са преодолели германците в продължение на седем години, за да признаят Холокоста над евреите?; защо турците не успяха да сторят това, макар и след 100 години за арменския геноцид?

Откъс от „Джолийн: един живот“, из сборника „Цялото време на света“, Е. Л. Доктороу

ТЯ СЕ ОМЪЖИ ЗА Мики Холър, когато беше на петнайсет години. Омъжи се, за да избяга от дома на приемните си родители, където нейният тъй...

В книгата са разгледани подробно исторически събития, свързани със съдбата на арменския народ: Първата султанска харта, епохата на Абдул Хамид II, Сасунското въстание, въстанието в Зейтун, докладът на патриарх Мъгърдич Хримян, майските искания за реформи в населявани предимно от арменци вилаети, възникването на опозиционни движения в Османската империя, трагедията в Адана, Първата световна война, решението за депортация, завръщането от депортация, Кемалистката революция, Международната харта за правата на човека и арменският въпрос и др.

За да се опита да разкрие по-лесно етиологията на арменския геноцид, авторът смята за необходимо да се проследят основните управленски проблеми на Османската империя, възникването на Младотурското движение и неговите преобразувания.

Изданието „100 години арменски геноцид“ съдържа документи и карта за депортацията и бежанските пътища на западните арменци.

Това е осма книга от поредицата „Спасената история“, чието начало беше поставено през 2013 г. с текстовете, посветени на България и на българския народ по време на Междусъюзническата война, в труда „Живата истина“ на Павел Милюков. Сред заглавията в поредицата са още: „Македония и Българското възраждане“ на Симеон Радев, „Лятото на 1913 година“ на Георги Илиев, „Диктаторът. Животът на Стефан Стамболов“ на Антон Страшимиров и др.

Излезе сборник с разкази на Е. Л. Доктороу

Сборникът „Цялото време на света“ (ИК „Изток-Запад“) на американския писател Е. Л. Доктороу излиза на български...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com