Излезе книгата „Множеството интелигентности“ на харвардския професор Хауърд Гарднър

115529
Излезе книгата „Множеството интелигентности“ на харвардския професор Хауърд Гарднър
Снимка: Изток-Запад

Известният професор от Харвардския университет Хауърд Гарднър разяснява теорията за множеството интелигентности, проследява отзвука, който тя предизвиква по света през последните 25 години и разкрива новите й постижения в практиката в книгата „Множеството интелигентности“ (ИК „Изток-Запад“).

 Световноизвестният проф. Хауърд Гарднър е преподавател по когнитивно развитие и педагогика в Харвардския университет. Познат на българския читател с книгата „Нова теория за интелигентността”, както и с лекцията си от 2009 г. в СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Гарднър хвърля повече светлина върху теорията за множеството интелигентности (МИ) в едноименното издание „Множеството интелигентности“. Ученият прави подробен обзор на теорията, проследява нейния отзвук по света и разкрива новите й постижения в практиката, като изгражда мост между теорията и работната среда.

Дейвид Мамет и "Театърът"

В книгата си „Театърът“ (ИК „Изток-Запад“) видният драматург, режисьор и есеист Дейвид Мамет си позволява да се...

Основавайки се на науката за ума (когнитивистиката) и на невронауката (науката за мозъка), проф. Гарднър определя теорията за множеството интелигентности като „плуралистична визия за ума, при която се взимат предвид различните аспекти на познанието и се приема, че хората имат различни когнитивни качества и контрастиращи когнитивни стилове. Представям идеята за училище, ориентирано към отделната личност, което се отнася сериозно към многоаспектния подход към интелигентността.“

В „Множеството интелигентности“ (с подзаглавие „Нови хоризонти на теорията и практиката“) Гарднър прави съвременно обобщение на МИ теорията 25 години след нейното създаване. Авторът разглежда също допълнителните интелигентности, разликата между домен и интелигентност и различните концепции за интелекта. Той описва отношението на интелигентността към други човешки когнитивни способности като креативност, експертност и гениалност, обръщайки специално внимание на това как едно психологическо проучване прераства в набор от образователни теми и препоръки. Гарднър онагледява и разсъжденията си върху бъдещето на теорията за множеството интелигентности, отговаряйки на основните въпроси и критики, повдигнати през последния четвърт век. Въпреки враждебните условия на консервативните образователни системи, характерни за почти цял свят, и въпреки доминацията на „училищата щампи” – както ги нарича харвадският професор – семената на МИ теорията успяват не само да покълнат, но и да дадат плод.

В „Множеството интелигентности“ Хауърд Гарднър ни представя и някои емблематични образователни проекти, основани изцяло на МИ теорията:  проектът „Нула”, заедно с който надничаме в спектралната класна стая; редица важни дискусии – за разбирането като приоритет на образованието, за оценяването, доколко са справедливи претендиращите за равен старт IQ, SAT и други тестове, какво е индивидуализирано образование и къде е неговото място, какво е процесфолио и как може да се прилага и др.

Какво е да гледаш през „Отвъдни очи“?

Увлекателната, напрегната и изпълнена със спиращи дъха  обрати история на Слим МакКензи в „Отвъдни очи“ (ИК „Изт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги