Как да помогнем на тийнейджърите да развият пълния си потенциал

5010
Как да помогнем на тийнейджърите да развият пълния си потенциал
Снимка: Хермес

Ако сте родител на умен, но разсеян тийнейджър и се опитвате да му помогнете да порасне като самостоятелен и отговорен възрастен, това може да ви изглежда като безкрайна битка. Често тийнейджърските години са най-проблемният период в отношенията деца–родители. В този етап от развитието си подрастващите обикновено са дезорганизирани, импулсивни, свръхемоционални и бунтарски настроени. Това в още по-голяма степен се отнася за онези тийнейджъри, на които им липсват изпълнителски умения.

Тук ви предлагаме алтернатива на непрестанното надзираване, уговорки или неефективни наказания. Този позитивен наръчник за родителя предлага научно базирана програма, чрез която да помогнем на децата си да усвоят ключови умения, които не само ще им позволят успешно да преминат през трудните тийнейджърски години, но и ще им бъдат от полза през целия им живот.

Борис Джонсън: Светът нямаше да е същият без Чърчил

"Факторът Чърчил" на Борис Джонсън е книга за един от най-големите политици не само на миналия век, но и на всички времена – Уин...

Често комуникацията родител–тийнейджър е трудна, въпреки че и двете страни искат едно и също: той да стане независим и успешно да се справя в живота. Но как да го постигнем?

Изпълнителските умения

Авторите на книгата – Пег Доусън и Ричард Гуеър, са специалисти по клинична училищна психология с над 30-годишна практика. Освен че самите те са родители, през тях са минали много деца с подобни проблеми. Първата им книга с практически съвети „Умни, но разсеяни“, предназначена за отглеждане на деца от 3- до 13-годишна възраст, е посрещната изключително положително. Огромният брой писма и имейли от читатели показва, че тези методи са също толкова ефективни, когато са приложени от родителите, както са били и при предварителните изследвания в различни училища и в частната практика на авторите. „Умни, но разсеяни тийнейджъри“ има за цел да ви окаже същата помощ и подкрепа, която предлага и първата книга, но със сериозен акцент върху реалностите на късното юношество. Това заглавие дава отговори защо тийнейджърът ви в един момент изглежда толкова способен да се справи с всичко, а в следващия сякаш сам си пречи: да ви обясни, че не е заради недостатъчна интелигентност, нито от инат, нито се дължи само на характерното непостоянство на пубертета. Но всичко става трудно и с огромни напъни, ако на детето му липсват така наречените изпълнителски умения – мозъчните функции и мисловни процеси, чрез които контролираме поведението си, залагаме и изпълняваме цели, намираме равновесие между претенциите и желанията, нуждите и задълженията си.

Трудностите при спазването на срокове, проблемите при писането на домашните, забравянето и неизпълнението на поетите ангажименти най-често са предизвикани от слабости в изпълнителските умения.

Ръководството запознава с методи, за които е доказано, че изграждат тъкмо онези умения, които липсват на вашия тийнейджър в пълния си размер. Книгата предлага възможност да се запознаете по-отблизо с категорията, в която попада вашето дете по отношение на изпълнителските умения, а също и в коя категория попадате вие самите. Помощта за юношата ще е много по-ефективна, ако сте наясно доколко си „пасвате“ с него по отношение на тези умения. Включени са полезни съвети, както и стратегии да опознаете силните и слабите страни на вашето дете и собствените си, начина, по който общувате, и личностните особености, с които и двете страни участват в уравнението.

"Факторът Чърчил" - Как един човек промени историята

Борис Джонсън е кмет на Лондон от 2008 г. Преди това той е бил главен редактор на Spectator и член на Парламента. Борис Джонсън също се...

Специално внимание е отделено и на нещата, които юношите желаят и чрез които могат да бъдат мотивирани да практикуват тези изпълнителски умения – шофьорска книжка, телефон, кола, пари и т.н.

Д-р Пег Доусън работи като психолог в медицинския център за разстройство на училищните умения и разстройство на вниманието в Портсмут, Ню Хемпшър. Тя е бивш президент на местната, националната и международната асоциация на училищните психолози. Носител е наградата на Националната асоциация за училищна психология за цялостен принос.

Д-р Ричард Гуеър е невропсихолог и директор на Центъра за разстройство на училищните умения и разстройство на вниманието в Портсмут, Ню Хемпшър.

Колин Гуеър, син на д-р Гуеър, допринася в изследването за развитието на тийнейджърите и младите възрастни не само чрез своите наблюдения и изследвания, но и от личен опит. Диагностициран със синдром на дефицит на вниманието в ранна възраст, Колин е тясно запознат с проблемите и възможните решения, пред които са изправени деца и възрастни, борещи се с дефицит на изпълнителните умения. Освен това, Колин има богат опит като учител в държавните училища и местните общности, работещи с деца с аутизъм, разстройства в обучението, както и недостиг на изпълнителските умения.

Книгата на Пег Доусън, Ричард Гуеър и Колин Гуеър има практическа насоченост. Тя е информативна и много полезна както за родители, така и за педагози и психолози.

На 8 октомври излиза новият роман на Владимир Зарев "Орлов мост"

След огромния успех на романите „Разруха“, „Светове“ и „Лето 1850“, ИК „Хермес“ има удо...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com