Книжарници "Хеликон" с флашмоб и награди в деня на книгата

40222
Книжарници "Хеликон" с флашмоб и награди в деня на книгата
Снимка: Thinkstock/Guliver

По традиция книжарниците "Хеликон" почитат 23 април – Международния ден на книгата и авторското право с изискани културни събития. Тази година честването ще започне с шествие (флашмоб), което подкрепя четенето и добрата книга.

Шествието ще тръгне в 15 часа от мобилната книжарница "Хеликон", която ще се представи за първи път пред публика и ще бъде разположена в началото на пешеходната зона на булевард "Витоша" (на ъгъла с улица "Алабин"). Всеки, който иска да участва, ще получи фланелка с логото на фестивала "Четящият човек" - с надпис "Аз чета всеки ден. А ти?" и книга.

Флашмобът ще стигне до книжарницата "Хеликон-Витоша", където в 16 часа започват церемониите по връчването на литературните награди "Рашко Сугарев" и "Цветето на Хеликон".

Националният дарителски фонд "13 века България" организира и осигурява наградния фонд на Националния литературен конкурс за публикуван къс разказ "Рашко Сугарев" за автори до 35-годишна възраст. Победителите в конкурса се избират от постоянното жури в състав Димитър Коруджиев (председател), Георги Величков, Любен Петков и Деян Енев.

Решенията на журито на наградата за нова българска художествена проза "Хеликон" са напълно независими от условности и понякога наградените книги не са сред ползващите се с комерсиален успех заглавия. Ето защо през 2005 година бе създаден и призът "Цветето на Хеликон", който да съчетава високото белетристично умение с интереса на широката публика.

"Цветето на Хеликон" се връчва в Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Наградата е "безсребърна" и я печели тази от 12-те номинирани книги, от която в книжарниците на "Хеликон" са продадени най-много екземпляри. Така решението на едно експертно жури бива допълнено с "гласа на хората".

Тази процедура, опираща се на реалните продажби, може да гарантира точната преценка на читателите като изключва манипулациите с гласуване и предпазва от налагането на популистки текстове без естетическа, морална или интелектуална стойност.

Сред носителите на наградата са Виктор Пасков, Алек Попов, Боян Биолчев, Калин Терзийски, Захари Карабашлиев (два пъти), Михаил Вешим, Георги Господинов.

Статуетката на стрелицията, вплетена в слънчев диск, е дело на бургаския скулптор Огнян Петков. Тя е символ на наградата "Цветето на Хеликон" и е израз на хармония и съвършенство.

След връчването на наградите ще се проведе среща със студенти и преподаватели от Националната художествена академия. На нея ще се представят основните акценти от програмата на третия фестивал "Четящият човек" и ще бъде обявен националния студентски конкурс за ex libris на тема "Четящият човек".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com