Кои стратегии са полезни при справянето с разстройствата от аутистичния спектър?

25868
Кои стратегии са полезни при справянето с разстройствата от аутистичния спектър?

Колкото по-рано започнем да работим с детето с аутизъм, толкова по-голям ще бъде неговият напредък. Ето защо психологът Крис Уилямс и психиатърът Бари Райт споделят опита от дългогодишната си лекарска практика в „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“. Написана по ясен и достъпен начин, книгата е идеален източник за семействата на деца с разстройства от аутистичния спектър, за специалистите, работещи с тях, както и за всички, които биха искали да научат повече за този наболял проблем.

С всяка изминала година темата за разстройствата от аутистичния спектър става все по-актуална. В цял свят се увеличава броят на децата, диагностицирани с подобно разстройство. Информацията, макар и нарастваща по обем, продължава да бъде многопосочна, понякога и противоречива, а книгите по темата, издадени на български език до момента, не са много.

В „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ (с подзаглавие „Практически стратегии за родители и специалисти“) психологът Крис Уилямс и д-р Бари Райт подробно излагат видовете поведение, които биха могли да послужат като сигнал, че е възможно детето да страда от аутизъм. В този смисъл книгата може да бъде изключително полезна за родители, които вече са забелязали проблеми в развитието на детето си, но все още не са се обръщали към специалист. В своя труд авторите описват процеса на обследване и засягат въпроса за преживяванията в семейството след поставянето на диагнозата. Те разглеждат от научна гледна точка начина на мислене на децата с аутизъм, тяхното възприятие на обкръжаващия ги свят и базирайки се на това обясняват защо тези деца често се държат по различен начин. На тази основа Уилямс и Райт показват как да търсим смисъла в действията на детето и да планираме стратегии за справяне с проблемното поведение, за да подобрим общуването и социалните му умения.

Позовавайки се на информация от най-съвременни изследвания, двамата клинични терапевти разясняват кои стратегии биха били най-полезни и защо. Те разглеждат типичните трудности, свързани с храненето, усвояването на тоалетни навици, съня, свръхангажираностите и компулсиите, комуникацията, гневните изблици и агресивното поведение. Тези проблеми са разгледани посредством отделни клинични случаи, като се поясняват възможните причини за поведението на детето и се предлагат решения за справяне с него.

Именно затова „Как да живеем с аутизъм и синдром на Аспергер“ е много полезна – тя е посветена най-вече на практическата страна от работата с децата-аутисти. За целта Уилямс и Райт предлагат въпросници за анализиране на конкретните ситуации, с чиято помощ родителите и специалистите могат сами да стигат до същината на проблема и да набелязват конкретни стъпки и методи за подхождане към него.

Книгата поставя началото на нова поредица на издателство „Изток-Запад“, озаглавена „Детето, здравето, света“.

Демократичното образование

Пределно ясно е, че Конституцията не дава правомощия на федералното правителство в областта на образованието, независимо какво твърди В...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги