"Към себе си" от Марк Аврелий е следващият шедьовър в библиотека "Извори"

10575
"Към себе си" от Марк Аврелий е следващият шедьовър в библиотека "Извори"
Снимка: Изток Запад

„Към себе си“ (ИК „Изток-Запад“) включва философските записки на император Марк Аврелий. Безценният паметник от класическата древност запознава читателите с размислите на императора философ за смисъла на човешкото съществуване.

Марк Аврелий (121-180) е римски император и философ от династията на Антонините. Произхожда от знатен патрициански род. От ранна възраст той се увлича от философията, особено на стоиците. Живее аскетично, слави се със своето трудолюбие и скромност. Бъдещият римски император посвещава много време на своето образование и влиза в интелектуалните среди на най-изтъкнатите философи и оратори от това време. Още съвсем млад той впечатлява император Адриан със своите качества. Това е причината Адриан (известен като поклонник на елинската култура) да стане негов наставник. Марк Аврелий овладява до съвършенство елинския език. Неслучайно Марк Аврелий избира да напише „Към себе си“ на езика на елините. Периодът, през който е начело на Римската империя, продължава от 161 до 180 г. Марк Аврелий е възхваляван като въплъщение на платоновия идеал за владетел-философ. Същевременно неговата възвишеност и сериозен характер, благородство и сдържаност, милосърдие и скромност олицетворяват римските добродетели. Времето, през което управлява Марк Аврелий, е време, през което някога могъщата империя е принудена да води продължителни войни за защита на границите си и е разтърсвана от обществени сътресения и икономически трудности. Голяма част от времето на Марк Аврелий като император преминава в изтощителни походи. „Към себе си“ е написан през този период, по време на продължителните походи срещу германските племена.

Фундаменталният труд на К. С. Станиславски "Работата на актьора", т. 1 излиза в елитната библиотека "Тезаурус"

В „Работата на актьора“, т.1 (ИК „Изток-Запад“) Константин Сергеевич Станиславски излага своята система от теор...

Книгата е писана в продължение на около десет години и съдържа дванадесет книги. Книгата е рядък случай на лично слово, достигнало до нас от класическата древност. Тя съдържа личните размисли на императора и вероятно не е била създадена като текст за четене или слушане от друг. В нея императорът отправя наставления към самия себе си, което отнася съчинението към жанра на протрептиката. Така императорът философ създава съчинение, отразяващо отнасянето на човека към самия себе си и търси връзката между реалното съществуване на човека и съзнанието за един или друг възможен идеален ред. Както пише проф. Богдан Богданов, чието дело е преводът на книгата: „Към себе си“ на Марк Аврелий поставя едно начало, прави допустимо невъзможното дотогава проблемно разговаряне със себе си. В хода на проверката как се отнасят философските идеали и принципи към всекидневното съществуване се поражда гледната точка на сложното човешко същество с проблемна дълбина“. „Към себе си“ е книга будила възхищението на мислители, държавници и читатели през вековете и до днес.

След „Пир“ от Платон, „Към себе си“ е втората книга, която излиза в новата поредица на издателство „Изток-Запад“: библиотека „Извори“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги