Лечителя - най-добър скандинавски криминален роман за 2011 г.

51356
Лечителя -  най-добър скандинавски криминален роман за 2011 г.
Снимка: Ентусиаст

Издателство „Ентусиаст“ публикува финландската литературна сензация „Лечителя“ от Анти Туомайнен. Отличена с награда за най-добър скандинавски криминален роман за 2011 г., до момента книгата е преведена на 23 езика. Способността на Туомайнен да използва всички трикове на криминалната литература и всички инструменти на поезията прави „Лечителя“ уникално четиво и кара читателя мигновено да се влюби в книгата. Научна фантастика, жестока престъпност, климатични бедствия, политически убийства и любовна история се преплитат в скандинавската тъмнина. С огромна лекота и ефикасност Анти Туомайнен изгражда събарянето и изчезването на един метрополис.

Глобалната климатична катастрофа наказва Хелзинки с неспиращ и безпощаден порой: наводненията унищожават инфраструктурата, а частните охранителни компании изземват функциите на полицията. Тапани Лехтинен, поет на ръба на мизерията, и жена му Йохана, разследваща журналистка, остават в столицата, вместо да избягат на север и да се предпазят от природните бедствия и бързо разпространяващите се болести. Когато любимата на Тапани изчезва безследно, поетът се впуска в трескаво търсене, твърдо решен да упражни контрол върху хаоса. Преди да изчезне, Йохана е само на крачка да открие Лечителя - радикален природозащитник, превърнал се в студенокръвен сериен убиец, набелязващ за своя жертва всеки, когото смята за отговорен за климатичните промени. Тапани проследява местоположението на последното телефонно обаждане на жена си, използвайки откъслечна информация от изтормозения ѝ редактор и ръководителя на вече почти несъщестуващия отдел „Убийства“. Следата, по която тръгва отчаяният мъж, води до миналото на Йохана и разкрива мистериозна връзка между нея и Лечителя. Дали отговорът е в миналото на журналистката? И на кого може да вярва Тапани, когато финландското общество се разпада? Аматьорската детективска работа на поета е още по-завладяваща в светлината на страшните бариери на бързо променящия се Хелзинки, чиито жители се фокусират върху собственото си оцеляване.

Проклятието на Прехода

В средата на декември „Ентусиаст“ публикува „Проклятието на Прехода“ от журналиста и политически анализатор Г...

„Лечителя“ е вълнуваща история, изпълнена с много загадки и мистерия. История, която разкрива един безмилостен свят: в него всичко се руши, а любовта и надеждата са единственото, за което си струва да живееш. Хелзинки – град, изправен пред борбата с наводнения, зарази и анархия, е почти изцяло потопен от проливен дъжд, а финландското общество е в последен стадий на разпад. Завладяващият стил на писане на Анти Туомайнен описва в детайли силата на климатичната катастрофа, където нито революция, нито лек могат да донесат облекчение. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги