Лидерството

29879
Лидерството
Снимка: Сиела

Основна част от управлението на всяка организационна структура е координиране на нейните дейности и насочване на усилията на членовете към постигане на целите й. Този процес задължително включва активното участие на личност, наречена лидер. Следователно лидерството е неизбежен елемент на ефективното управление на всяка човешка дейност. То се проявява изключително в междуличностните отношения лидер - поселдователи, като се свързва с постигането на поставените цели така, че последователите да ги възприемат като собствени. Категорично възприето е в теорията и в социалната практика схващането, че ефективното управление е невъзможно без лидерство.

Могат ли отделните хора да бъдат обучавани и възпитвани за лидери или те се раждат такива? Защо личности със съвсем различни черти, образование и култура успяват да се изяват като успешни лидери? Вярно ли е, че няма лидерство без последователи? Отговорите на тези и други сходни въпроси са били търсени от историци, педагози, психолози, етици и други учени в областите на обществознанието в протежение на различни исторически епохи.

Зилот. Животът и времената на Иисус от Назарет

Реза Аслан (р. 1972) е ирано-американски писател и изследовател на религиите. Следва изкуства на религиите, теология, изящни изкуства, ...

 Авторът е роден през 1951 г. в София. Завършил е Висшата специална школа на МВР – факултет Държавна сигурност и Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Магистър по национална сигурност (1976 г.), философия (1981 г.) и журналистика (1986 г.). Кандидат на историческите науки (1996 г.). Доктор на икономическите науки (2007 г.). Професор, председател на Общото събрание на Университета по библиотекознание и информационни технологии в София, ръководител на магистърска програма „Национална сигурност: държавност, духовност и лидерство“. Чете лекции по „Психология на лидерството“, „Духовност и лидерство“, „Национална сигурност и лидерство“, „Лидерство в съвременна информационна среда“, „Елити и лидери в българското културно-историческо наследство“.

Създател и директор на Институтa по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“ и на Частен античен музей „Аретӛ“. Построил е паметниците на Стефан Стамболов в София и Банкя.

Автор на повече от двайсет монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в печатните и електронните медии.

"Дон Жуан" преразказана от Алесандро Барико

Откъде идва тази история   Историята за Дон Жуан идва от едно далечно и смътно време, когато хората си разказвали такива случки ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги