"Лош път" от Орхан Кемал

35568
"Лош път" от Орхан Кемал
Снимка: Хермес

Исхан и Нуран са невръстни деца, когато баща им умира внезапно. Майка им започва да изкарва прехраната на семейството като перачка в богаташките домове, но тежкият труд се отразява зле на здравето й. За да я облекчи, Исхан отрано се залавя за работа и все повече поема грижата за семейството. За разлика от отговорния си и трудолюбив брат, Нуран се излежава по цял ден и мечтае за филмова кариера в Истанбул.

Качествата на Исхан не остават незабелязани и той получава предложение за добре платена работа в друг град. Младият мъж заминава, изпълнен с безпокойство за разглезената си сестра и изнемощялата си майка. Тревогите му скоро се оправдават. Той научава, че Нуран е избягала за Истанбул с местния женкар и мошеник, а майка им е легнала тежко болна. Исхан бързо се прибира у дома, но не заварва майка си жива. Когато научава предсмъртната й молба, той тръгва веднага да я изпълни. Исхан трябва да намери сестра си и да я върне от лошия път, по който е поела.

Заради персонажите си и техните истории Орхан Кемал е сравняван с Чарлс Дикенс и Джон Стайнбек. В знак на почит на негово име е основана литературна награда за романи. Неин носител е и Нобеловият лауреат Орхан Памук. Кемал е считан за класик на турския съвременен роман. Kнигите му са преведени на десетки езици. Автор е на 28 романа и една пиеса, както и на 12 разказа. По творбите му има 21 филмови адаптации. Домът на Кемал е превърнат в музей.

Светлина в руините

На 22 август излиза „Светлина в руините“ от Крис Боджелиън. Крис Боджелиън е американски автор с арменски и шведски корени...


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com