Марек Шинделка: Сюжетът е вътре във всеки от нас

5155
Марек Шинделка: Сюжетът е вътре във всеки от нас
Снимка: Изида

Ето как описва начина, по който създава своите книги младият чешки писател Марек Шинделка, автор на книгата "Останете с нас".

Не се придържам към определени литературни форми

Осем истории за любовта и секса, за разочарованието и самотата от Марек Шинделка

Младият чешки писател, носител на престижната чешка награда „Магнезия Литера”, дебютира пред нашата публика с „Остан...

Всеки мой текст сам изгражда лицето си. Ако сте внимателни, докато четете, ще усетите как се развива по свой собствен, индивидуален начин. Как заживява самостоятелно. Има теми, които са по-подходящи за стихотворение, но и други, по които трябва да се напише роман.

 

Наградите са нещо приятно

Още повече, че са и много полезни за популяризирането на една книга, но при писането се опитвам да забравя всичко това. Всяка нова книга се превръща в риск. Човек създава един нов свят, също така вече е на повече години, има и нова тема пред себе си, нов поглед към собствения си живот, към литературата, просто към всичко. Най-важното, което трябва да се преодолее още в началото, е стремежът човек да остане на сянка в сигурността на старите си текстове, на предишния си начин на работа и размишление.

 

Специално издание на "Автобиография" на Нушич разказва за смешните страни на живота

  За пръв път на български излиза специално издание на „Автобиография“ - класическото произведение на Бранислав Нушич...

Опитвам се да се развивам непрекъснато

Гледам да съм на светлинни години разстояние от мястото, на което съм се намирал например преди пет години. Ако не зачитам тази необходимост, книгите ми ще се раждат мъртви. А аз лично искам литературата да ме изненадва, да откривам нови неща, благодарение на нея – и за себе си, и за света. Не ме интересуват сюжетите, от добрите книги очаквам оптиката, с която да наблюдавам живота от друг ъгъл, а и с по-голяма резолюция.

 

Интересува ме постройката на текста

Важен е ритъмът му, плавността му. Никога не би ми хрумнало, че прозата и поезията стоят на различни стъпала. Има стихотворения, които няма да забравя до смъртта си, но и много романи, за които вече не се сещам още преди да съм ги дочел. Както поезията, така и прозата има своята сила, своя калибър – когато успеете да им го придадете, да се прицелите точно, можете да докоснете читателя наистина дълбоко. И няма значение дали става дума за хайку от три реда или роман с 300 страници.

Нов превод на "Малкият принц"

Нов превод на безсмъртната магична приказка на Сент-Екзюпери бе издаден от "Изида". Той е включен в поредицата на издателството, предст...

 

Марек Шинделка е носител на наградата „Иржи Ортен” през 2006 г. за дебюта си „Стрихнин и други стихотворения”. През 2012 печели престижната „Магнезия Литера” в раздел „Проза” за „Останете с нас” – книгата, с която дебютира сега и у на български.

Използвани са части от интервю на Марек Шинделка за www.kosmas.cz

 

 

"Ей, народ поробен, що си тъй заспал"” - пита и днес Стефан Стамболов

Книгата „Ей, народ поробен, що си тъй заспал?” от Стефан Стамболов (издание на "Изида") се появява между две годишнини &nda...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги