"Персей" издаде модерна градска история за жени, пари и кариера

6295
"Персей" издаде модерна градска история за жени, пари и кариера
Снимка: Персей

„Доня Алба“, роман в традицията на „Бел ами“, вече има първия си превод на български – в поредицата „Световна класика“ на изд. „Персей“. Това е модерна градска история за жени, пари и кариера, ситуирана в периода между двете световни войни.

По улиците на декадентския Букурещ се разхожда ослепително красивата принцеса Алба Ипсилант, която привлича погледите на минувачите. Животът на един от тях ще бъде променен завинаги.

Премиерата на романа хвърли светлина върху актуалността на Уилям Текери

Излизането на романа на Уилям Текери "Бари Линдън" за първи път на български език в поредицата "Световна класика" на издателска къща &b...

Твърдо решен да се изкачи високо във върховете на обществото, но и да открие романтиката на своето време, младият Михай Аспру е готов да бъде като рицарите от древните времена и да извърши велики дела в името на своята принцеса. Какво означава това обаче в един свят на нови буржоазни отношения, в който огнедишащият змей приема формата на съпруга на принцесата? Отговорът на този въпрос не е нито лесен, нито предвидим…

Сравняван с Достоевски и Мопасан, румънският писател Джиб Михаеску успява да пречупи влиянията на руските и френските класици през призмата на живота в Букурещ между двете световни войни през ХХ век. Той ни повежда умело из улиците на магнетичния свят на декадентската и загадъчна румънска столица, за да ни разкрие нейните потайности и да разкаже една модерна приказка за принцове и просяци.

Джиб Михаеску е роден на 23 април 1894 г. в Драгашани, Румъния. Умира от туберкулоза на 41 години. „Доня Алба“ е най-значимият му роман и излиза през същата година, в която авторът умира (1935).

Любопитен факт е, че през втората половина на ХХ век, когато на български е преведена голяма част от румънската литературна класика, творчеството на Михаеску е пренебрегнато. Причината е, че писателят изобразява косвените последици от погромите, последвали Октомврийската революция, чрез съдбата на руски имигранти в Румъния. За него социалистическите идеи не са нещо повече от безплодна утопия.

Красавецът Бари Линдън ни учи как да успяваме в живота - този "Панаир на суетата"

Харизматичен красавец се изкачва високо по стълбата на успеха, като минава през леглата на високопоставени жени, мами на карти и шпиони...

Критиката изтъква очевидни прилики на „Доня Алба“ с „Червено и черно“ на Стендал, „Бел ами“ на Мопасан и цялото творчество на Достоевски. Главните герои в тази неувяхваща творба са фатална жена и влюбен младеж, готов на всичко заради нея. Но това е модерен градски роман, забележителен и с мистичната атмосфера на Букурещ от онова време.

 

 

 

 

Тази книга има една особеност – чрез всяка дума попадаш в различно емоционално състояние

Книгата „Кратка теория за пътуването и пустинята” на Кристиан Крусат (включена в поредицата, представяща новите литературни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги