Почина световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес

73452
Почина световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес
Снимка: Getty Images/Guliver

Любимият на поколения читатели по целия свят Габриел Гарсия Маркес е починал. Това съобщиха близки до семейството му, предаде BBC. Колумбийският автор бе на 87 години.

Маркес е смятан за един от най-великите писатели на нашето време. Той е сред най-значимите представители на жанра магически реализъм. Получава Нобелова награда за литература през 1982 г. Романът му "Сто години самота" е признат за абсолютен шедьовър, като от него са продадени повече от 30 милиона копия по света. Широко признание са получили и "Любов по време на холера", "Хроника за една предизвестена смърт", разказите му.

В последните години Маркес често боледуваше и избягваше публични изяви. Миналата седмица дори бе в болница за известно време, но роднините му успокоиха, че се чувства по-добре.

През последните три десетилетия писателят живееше в Мексико. Той бе институция за целия испаноезичен свят, жителите на който с любов го наричаха Габо.

Габриел Гарсия Маркес е по-добре, изписаха го от болницата

Световноизвестният писател Габриел Гарсия Маркес, който е нобелов лауреат по литература, вече е изписан от болницата в Мексико, където ...

Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия. До голяма степен е отгледан от баба си и дядо си, от които наследява либералните политически разбирания, но и афинитет към истории за магии, суеверия, духове. След като завършва училище записва право, но сърцето му го тегли към журналистиката. Всъщност така и не завършва висшето си образование, а става репортер. Първата му творба се нарича "Разказ за едно корабокрушение" и е публикувана през 1955 г. Истинската слава обаче го спохожда със "Сто години самота" през 1967 г. Маркес прекарва голяма част от живота си в Европа и Мексико. Жени се за Мерседес Барча през 1958 г., имат двама сина.

През 1999 г. писателят бе диагностициран с рак на лимфните възли. Успява да се излекува след тежка химиотерапия. В последните години обаче също имаше тежки здравословни проблеми.

Поклон пред паметта му!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги