Приказки като пъстри дрешки, с които децата уверено навлизат в чудния свят на Цветария

41398
Приказки като пъстри дрешки, с които децата уверено навлизат в чудния свят на Цветария
Снимка: Унискорп

Все по-рядко можем да прочетем авторски приказки за деца. Дита Маркова е от малкото съвременни писатели, които пишат увлекателно и достъпно за днешните хлапета. Наред с традициите на българския приказен фолклор тя вплита съвременни сюжети и с много въображение извайва чудесни образи на цветя, растения, животни, природни явления и годишните времена, на които придава човешки качества.

Книжката е подходяща както за по-големички деца, които умеят да четат, така и за по-малки, за които картинките ще са водещият приказен език. Пъстрите илюстрации ще ги въведат в образния свят на цветята и тяхната грижовна стопанка; на птиците, всяка със своя причудлив характер; на слънцето, вятъра и дъжда, които са извор на топлина и вода, така необходими за съществуването на прекрасната ни планета Земя.

"Далечно плаване" - първият роман на Вирджиния Улф

Най-накрая имаме книга с въздействената сила на „Брулени хълмове“, същите неподправени страсти, но пътищата към сърцата са ...

Приказно разработената тема за екологията и отношението на децата към природата прави съвременните истории на Дита Маркова много подходящи за предучилищно обучение. Приказките могат и да се драматизират, а картинките подсказват как точно да се направи драматизацията.

 

* * *

 

На българския книжен пазар обикновено се предлагат народни приказки. Съвременните авторски приказки са все по-рядко срещано явление.

"Преустройството" - толкова интригуващ трилър, че го четеш на един дъх

Матилде е успешен пластичен хирург и отваря частна клиника. По всичко личи, че е на прага на бляскава кариера. Като жена може да се каж...

Дита Маркова е една от малкото съвременни писателки, които дръзват да посегнат към приказния жанр за деца. Още от първите редове читателят се среща с хубавата българска традиция на децата да се разказват приказки. Основният разказвач е изкусната цветарка и лечителка баба Сийка. Още по-интересно е, че съвременните истории на Дита Маркова са свързани със света на цветята. Героите и техните приказни приключения са от страната Цветария и градчето Цветен. Така авторката за сетен път доказва чисто българските корени на своите приказки: градинката и цветята в нея са както ги помним от бабините дворчета с цветни лехи и саксии по первазите на прозорците. В духа на българския приказен фолклор са и лечителските умения на баба Сийка, излекувала не едно и две деца с мехлеми и отвари от цветя и билки, които сама отглежда.

Наред с традициите в разказването на приказки, Дита Маркова вплита съвременни сюжети и с много въображение извайва чудесни образи на цветя, растения, животни, природни явления и годишните времена, на които придава човешки качества. Така приказните герои са въвлечени във вълшебни приключения, противопоставяния, преживявания и истински емоции.

Приказките на Дита Маркова впечатляват не само с пъстри герои и случки, но и с чудесния поетичен език, на който са написани. Авторката е използвала типичните за българския приказен фолклор епитети, но е обогатила приказния им характер с нови, чисто авторски, описания и думи, които изключително точно описват характерите на героите.

Непременно трябва да се отбележи, че съвременните приказки на Дита Маркова са кратки и увлекателно разказани. Те са като пъстри детски дрешки, които всяко днешно дете може спокойно да облече и навлезе в един приказен свят.

За по-пълноценното представяне и усвояване от децата на „Рая и синигерчето и други приказки” допринасят чудесните илюстрации на художничката Ралица Димитрова. Те са пъстри, ефирни, отговарят напълно на съдържанието на приказките и са неразделна част от тях.

Драма и страст в необикновената история на семейство Бронте

Шарлот, Ан и Емили. Драма, страст и една история за тяхната опасна решимост да се изправят срещу порядките, за стремежа им да надмогнат...

„Рай и синигерчето и други приказки” от Дита Маркова е истински образец за илюстрована книжка със съвременни приказки за деца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги