София ще има нова читалня в Градската градина

17383
София ще има нова читалня в Градската градина
Снимка: Thinkstock

През лятото се очаква да отвори врати читАлнЯта, новата обществена читалня на София в бъдещата инфо точка на столицата в Градската градина. Проектът се осъществява съвместно от Сдружение за градски читални и ОП Туризъм на Столична община с подкрепата на Програма Европа 2015. В основата читАлнЯта стои създаването на нова, модерна публична читалня в центъра на София, която да бъде атрактивна обществена среда за четене и обмяна на книги.

Активностите и събитията около самата публична читалня обаче стартират още тази седмица на 10-и и 11-и юни с две публични дискусии за устойчивостта на читАлнЯта в градската среда на София в дългосрочен план.

Двете събития ще се проведат в Американския център на Столична библиотека в сряда и четвъртък между 10:30 ч и 13:00 ч. с участието на специалисти по библиотечно-информационни науки, студенти, НПО и други заинтересовани лица. С тяхна помощ ще бъдат обсъдени добри практики и конкретни препоръки, свързани с подбора и набирането на книжния фонд за "читАлнЯта", както и изграждането на работещи принципи за успешно функциониране в бъдеще.

Първото събитие в сряда ще засегне темата “Устойчивост на книжната колекция на читАлнЯта. Предизвикателства и възможности за поддържането му в дългосрочен план", а ден след това фокус на разговорите ще бъде как читАлнЯта да стане истинско средище на читатели с дискусия по темата за "Ролята на новите библиотеки за изграждане на култура на четене в общността".

Тези събития са изключително важни, защото реално ще акцентират върху конкретни възможни проблеми, с които може да се сблъска читАлнЯта, но също така са и страхотна възможност да се изчистят много от тях още преди да стартира реално дейността на книжната точка. От друга страна опитът и мнението на библиотекарите ще е изключително ценен и полезен, за да създадем истински работеща читалня”, споделя Александър Шпатов, председател на Сдружение за градски читални.

Съорганизатор на дискусиите е сайтът за книги и четене “Аз чета”, а партньори са Българската библиотечно-информационна асоциация и Столична библиотека.

Събитията са отворени за медии и граждани.

Междувременно продължава активно и дарителската акция за набиране на книжната колекция за читАлнЯта. След две големи събития за събиране на книги на 24 май и 6 юни, по време на инициативата “Чети с мен”, вече са събрани над 1200 заглавия от повече от 500 дарители, сред които президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Всеки желаещ да дари книга, написана след Втората световна война и издадена след 2000 год., може да го направи всеки ден до края на месеца в бар Fresh Up (срещу бъдещата читалня в Градската градина). Срещу дарението всеки получава специален сертификат, който след официалното откриване на читАлнЯта ще послужи за издаване на безплатна читателска карта. Повече информация, за книгите които се търсят, може да бъде намерена на сайта на читАлнЯта и фейсбук събитието за дарителската акция.

“Игрите на глада” вдъхновяват Бал с костюми на Панаира на книгата

Издателство “Екслибрис” и сайтът “Аз чета” организират “Бал на трибутите”, който ще се състои в рам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги