"Стъкленият ключ": Политиката и престъпността неслучайно започват с една и съща буква

10096
"Стъкленият ключ": Политиката и престъпността неслучайно започват с една и съща буква
Снимка: Litus

За радост на почитателите на черния криминален роман излезе „Стъкленият ключ“ на Дашиъл Хамет (ИК „Litus“). Един от първите в жанра, романът въвлича в мрачна история за нещата от живота такива, каквито са.

„Стъкленият ключ“ е сред най-известните криминални романи на Дашиъл Хамет редом с „Малтийският сокол“ „Алена жътва“ и „Проклятието на Дейн“. Публикуван е за първи път като подлистник към сп. „Черна маска“ през 1930 г.; още на следващата година се появява като самостоятелна книга. Романът е посветен на някогашната любов на автора Нел Мартин – също криминална писателка. „Стъкленият ключ“ вдъхновява и други автори от времето на Сухия режим – така се появява и налага черният роман, чийто акцент се измества от напасването на сюжета към изграждането на една реалистична и мрачна обстановка, в която добрите не са само добри, а лошите – не изцяло лоши. Твърди се, че това е любимата и на самия Хамет творба. По името на творбата е основана и награда за скандинавски криминален роман, която се връчва от 1992 г. насам.

Откъс от "Големите парламентарни циркове"

Депутатските кюфтета и пицата на народа Кюфтетата стават все по-големи и сочни, а пицата по-тънка и постна Големите п...

Историята разказва за политичекия Нед Боумонт, комарджия и човек за специални поръчки на политическия куклувод Пол Мадвиг. Една вечер Боумонт се натъква на трупа на сина на поддържания от Мадвиг сенатор. В хода на действието се разкриват мръсни тайни и закулисни ходове, които посяват съмнения в дружбата между детектива и политика. Със зашеметяващия си ударен стил и изострени морални дилеми книгата разтърсва публиката. Харктерна за романа е липсата на вътрешен диалог, което представя героите в светлината, в която ние познаваме своите околни – чрез техните думи и дела. Хамет е смятан за един от създателите на класическия детективски роман; освен това влиянието му върху филмовата индустрия е безспорно. Направени са две филмови екранизации по книгата: през 1935 г. и римейк през 1942 г. По сюжета е правена и радиопиеса, както и телевизионен сериал. Книгата е вдъхновила и много по-нови творци, сред които са братята Коен, Акира Куросава и др. Хамет има сериозен принос и с вдъхновяването на Серджо Леоне за т.нар. жанр спагети уестърн, където класическата уестърнска фабула е заплетена с криминална нишка и брутални прояви на насилие.

Самюъл Дашиъл Хамет се ражда в Южен Мериленд. Напуска училище едва 13-годишен, преминава през най-различни длъжности и работи за детективска кантора от 1915 до 1921 г., с прекъсване през Първата световна война. По това време постъпва в американската армия, където се заразява с испански грип, последван от туберкулоза, и прекарва остатъка от войната по болници в САЩ. В Монтана предлагат на Хамет 5000 долара, за да убие Франк Литъл – радикален водач на профсъюз. Той отказва (на на Литъл не му се разминава – линчуван е от неизвестни лица). През 1921 г. Хамет се жени за медицинската сестра Джозефин Доулан и имат две дъщери. След раждането на второто им дете се разделят. Хамет се пропива и започва да се занимава с реклама и писане, вдъхновено от работата му в детективската кантора.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com