Тексаски университет е платил $ 2,2 млн. за архива на Маркес

41424
Тексаски университет е платил $ 2,2 млн. за архива на Маркес

Университет от американския щат Тексас трябваше да публикува размера на сумата, която е платена за архива на известния колумбийски писател Габриел Гарсия Маркес.

Стойността на продажбата е била 2,2 млн. долара, каза пред агенция АП представител на действащия към университета изследователски център за хуманитарни науки "Хари Рансъм".

Колумбия пуска банкноти с образа на Маркес

Колумбия ще емитира банкноти с лика на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес, който почина на 17-и април в Мексико, където живееше от...

Учебното заведение дълго отказваше да обяви каква е сумата, която е заплатило за архива на писателя в края на ноември 2014 г. То дори се обърна към главния прокурор на щата с молба това да бъде обявено за секретна информация. Прокурорът обаче разпореди учебното заведение да публикува размера на тази сума. Покупката на архива на Маркес от тексаския университет стана повод за остра критика от страна на правителството на Колумбия и властите в Мексико, където писателят живее през последните години.

Те изразяват недоумение, че този архив отива в страна, която самият Маркес често критикувал. В тази връзка се появиха и слухове, че американците просто са купили архива, предлагайки за него най-високата цена. Живеещите в Мексико роднини на писателя, които са продали тези документи, настояват, че не цената е била водеща за избор в полза на Тексас, а по-скоро репутацията на американското учебно заведение като едно от най-големите в света хранилища на литературни архиви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги