За корупцията в България вчера и днес…

24529
За корупцията в България вчера и днес…
Снимка: Изток-Запад

Черната книга на българската корупция(ИК Изток Запад) от Николай Янев хвърля светлина върху най-големите корупционни сделки в страната от Освобождението до наши дни. Авторът посочва конкретно сделките, комбинаторите и страните в корупционните схеми.

Корупцията е явление, което не просто подкопава устоите на демокрацията и ограничава правото на закона, но и води към нарушаване на човешките права, извращава пазарите, съсипва качеството на живот и позволява на организираната престъпност да процъфтява. За корупцията се говори много, често с клишета и без да се разбират причините, които я правят възможна: именно оставането на ниво безкрайно говорене я прави устойчив феномен.

Карлос Руис Сафон в пълния си блясък в "Септемврийски светлини"

Готически мистерии се заплитат в гордиев възел в предвоенния френски Прованс, изтъкан от проблясващи светлини и призрачни сенки в трети...

В „Черната книга на българската корупция“ Николай Янев пише конкретно за корупцията в България – за сделките, участниците в тях, предпочитаните сектори, където тя вирее. Авторът разглежда десет големи корупциони сделки от българската история от времето на монархията, т.нар. реален социализъм и годините на прехода. Янев залага на представителността не само по отношение на предмета на корупцията, но и по отношение на епохите – представени са характерните сделки и шумните скандали през различните исторически периоди в българската история.

Изданието резюмира редица изследвания, посветени на корупцията, както и ежедневна хроника на събития, свързани с разнищването на различни корупционни сделки в българската преса: според автора журналистиката е помогнала много повече за повдигане булото на корупцията, отколкото институциите. В самото начало той сочи, че макар да говорим за българската корупция, тя се разгръща в контекста на международната търговия, чрез задгранични дружества, сделки с чуждестранни фирми. Разглеждайки двойното дъно на корупцията (освен със средства, тя спекулира със заблудите и национализма, и мами мечтите и доверието на хората) Николай Янев обобщава: „И ако щетите върху държавния бюджет често са извън нашите възможности, то борбата с илюзиите и фантомите на корупцията заслужават усилието. За тях е плащана най-тежката цена.“

Черната книга на българската корупция“ показва: днес нещата не са много по-различни от вчера, но сваляйки маската на корупцията, имаме шанс утре нея най-после да я няма.

Николай Янев завършва класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратура по европейска интеграция в Нов Български университет. Работи в дирекция „Политика във висшето образование“ в Министерство на образованието и науката (2002–2006) и в Междинното звено по приоритетни оси 3 и 4 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007–2013“ (2006–2010).

Нобелов лауреат показва как дребните камъчета обръщат големите коли

Питали ли сте се защо сядате на определено място в празна зала? Или защо при катастрофа на магистралата в отсрещното платно шофьорите н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги