Авангардни безделници

21924
Авангардни безделници
Снимка: Хермес

В новата си книга „Авангардни безделници“ Калин Василев определено успява да вкара читателя си във „филма“. Чрез комедията, която изгражда, авторът прокарва теми, които понастоящем вълнуват съвремието ни. Сборникът е закачлив и провокативен, а почеркът на автора – нетипичен и духовит.

"Калин не търси в литературата прием в шенгенско пространство, той прелита границите без претенции и без комплекси, ненатрапчиво изгражда внушението за един глобален свят, в който гониш някаква мечта, за да се завърнеш без нея в къщи, осенен от познанието, че и тук, и там си бил само себе си. Няма маниакално самооблащение на словото, езикът се стрелка многопосочно и, миг преди да затъне в подвижните пясъци на маниерното, намира свежия оазис на хумора, където присвитото око  вижда много повече от ококореното. Прекланя се пред аурата на добронамерения смях със съзнанието, че в него миражно потрепват лековитите сенки на тъгата. Знае колко  различно всеки вижда очевидното и трескаво гони в думите очарователната, безсмислена и самоделна истина на човека край нас  и човека в тебе, на кубчето Рубик на живота ни, какъвто и да е той.

Това не е рецензия, макар да прилича на нея.

Под небето на Тоскана

Франсис Мейс винаги е обичала къщите. „Под небето на Тоскана“ описва приключенията на авторката, която решава да си купи къ...

Това е израз на радост, която изпитва човек, председател на журито, присъдило на Калин Василев за сборника разкази „Опити за любов и щастие“ един от най-категоричните за последното десетилетие Златни пегаси за най-добра първа книга на годишния конкурс „Южна пролет“, радост на читател, убеден от текста, че втората  книга „Авангардни безделници“ отново е расова литература."

 

Боян Биолчев

 

Басни в сегашно време от Марко Ганчев

На 16 май излиза новата книга на Марко Ганчев „Басни в сегашно време“! Големият поет, писател и общественик, носител на орд...

Калин Василев е роден през 1985 г. в Кюстендил. В продължение на две години работи като репортер и водещ в "Дарик радио". Той е магистър по право и автор на есета, разкази, кратка проза и пътеписи. Носител е на множество литературни награди:

Печели конкурсa "Романът на бъдещето"

На  второ място  е в конкурса за кратка проза на LiterNet и eRunsMagazine (2008 г.),

Победител е и в конкурса на списание „Едно“ за кратка проза (2007 г.),

Калин Василев е награден е и от Travel.bg за пътеписите "Момичето от Оушън" (2008 г.) и Manhattan, NY (2010 г.).

Да се борим с промяната

Той е сменил работата си, за да се посвети на онова, за което винаги е мечтал. Но нещо в него се бунтува. Нещо го притеснява. Липсват м...

Получава  и  почетния медал на Югозападния университет "Неофит Рилски" за високи резултати в литературата.

През 2012 г. печели конкурса на издателство „Хермес” за първа книга в категория проза със сборника си „Опити за любов и щастие”. По-късно същите разкази биват наградени на националните конкурси „Светлоструй” (2012) и „Южна пролет” (2013). Негови текстове са публикувани и в "Алманах на българските писатели и творци 2012 г.".

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги