Бел Ами – красивият хищник без милост и морал

33647
Бел Ами – красивият хищник без милост и морал
Снимка: Апостроф

Възхитителен роман, образец за човешките нрави и съдби

Издателство „Апостроф“ публикува романа „Бел Ами“ – една от най-известните творби на френския новелист Ги дьо Мопасан. Мопасан е от най-влиятелните и подражавани автори в световната литература, известен с безмилостното си и иронично писателско перо.

„Бел Ами“ е изключителен роман, описващ моралния упадък на френското общество и влиянието му върху личността на един млад и амбициозен мъж. Една история за могъщата сила на злото и порока, за бездуховния свят на човека, за покварата на елита, за големите амбиции и за любовта, превърната в инструмент за постигане на целите.

Романът проследява живота на Жорж Дюроа, който за изключително кратко време постига главозамайващ успех в обществото, благодарение на привлекателността си за жените. В свят на разпад на човешките ценности жените имат безкрайна значимост и влияние и младият човек умело се възползва от това. Силно адаптивен към всяка обществена среда, амбициозният Дюроа оплита с чара си всяка жена, изпречила се на пътя му, с цел да извлече максимална полза за себе си.

В клопката на спечелилия си прозвището Бел Ами (красив приятел) пада умната и талантлива Мадлен Форестие, която се ползва с уважението на обществото, но прави грешката да сключи “брак-договор” с Дюроа. След като се възползва от таланта на съпругата си, той я унижава публично и я захвърля. Но амбицията му не спира до тук – видял възможност за още по-голямо израстване, той прелъстява богатата и целомъдрена госпожа Валтер, принуждавайки я да изневери не само на съпруга си, но и на религията и принципите си. Възрастната дама му отдава цялото си сърце и страст, но скоро му омръзва, а новата цел на безскрупулния Дюроа е дъщеря й – Сюзан Валтер. Красивата и жизнена госпожа Дьо Марел е жената, която дарява Бел Ами с истинска любов и остава с него до края, въпреки тъгата си и унижението, на което той я подлага.

Жените в романа са толкова различни, всяка има своето достойнство, власт и красота, но всяка от тях попада в клопката на страстта, любовта и жаждата за ласките на младия и красив Бел Ами. И никоя от тях не осъзнава проблема, в който се забърква.

Брак по сметка, лъжливи обещания за любов, низки страсти, похот, главоломно преуспяване и забогатяване и всичко това заплатено единствено и само с човешкото достойнство. Светът е в краката на безмилостния Дюроа, успехът му принадлежи. Външна красота и вътрешна нищета – една ужасяваща човешка безнравственост, граничеща с хищна безскрупулност, нужни за бързия успех на човека с малки възможности, но с големи желания в обществото.

Величието и падението на човешките души

Непреходен роман за живота на една куртизанка, превърнала се в пионка на най-великия злодей, описван в световната литература Издателст...

Една история, подобна на притча, в която всички са губещи, макар и външно преуспяващи в живота. Ще триумфират ли злото, покварата и бездуховността, или любовта ще победи и ще направи светът малко по-добър?

Ги дьо Мопасан е френски писател-натуралист, който е считан за най-големия френски майстор на късия разказ.

Mопасан прави дебюта си като поет с „Des Vers“ – „Стихове“ (1880 г.). По същото време той публикува своя шедьовър „Лоената топка“ (1880 г.) в сборника „Soirues de Medan“ – „Медански вечери“ (1880), който е редактиран от Емил Зола. През 80-те години на ХІХ век Мопасан пише около 300 кратки разказа, шест романа, три пътеписа и един сборник с поезия. „Пиер и Жан“ (1888 г.) е психологическа скица на двама братя, а най-страховитият му разказ е „Пътешествието на „Орла“ (Le Horla, 1887 г.), в който са обрисувани лудостта и самоубийството.

Една от най-известните творби на Мопасан е романът „Бел Ами“ (1885 г.). В него се разказва за безскрупулността на тогавашния политически и журналистически елит.

Ги дьо Мопасан е от най-влиятелните автори в световната литература. Той е най-въздействащият френски писател, а творбите му се отличават с психологически, хумористични и сатирични истории, грабващи със силата на своите персонажи. Плетеница от ридания и възторзи, усмивки и сълзи, радости и мъки, обединени от човешкия порив за оцеляване чрез ненакърнимо достойнство. Едно безмилостно писателско перо, отличаващо се с пестеливост, но и разкриващо рядката дарба на писателя да говори за абсурдите на човешката природа с хумор и ирония.

"BG ТАЙНАТА. От Орфей до Ванга" – първата кино-книга вече е на българския пазар

На 29 февруари в Книжен Център „Гринуич“ ще се състои премиерата на книгата на режисьора Стилиян Иванов Издателство &bdquo...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги