Болката - бичът на съвремието ни

39953
Болката - бичът на съвремието ни
Снимка: Изток-Запад

Основавайки се на последните световни научни изследвания, в книгата си „Хроники на болката“ (ИК „Изток-Запад“) журналистът и писател Мелани Търнстром твърди, че хроничната болка – „бичът на съвремието ни“, може и трябва да бъде лекувана.

Видната американска писателка, автор на художествена литература и есеистика в областта на философията, литературната критика, културологията и фотографията Сюзан Зонтаг пише с пълно основание в книгата си „Болестта като метафора“: „Болестта е нощта на живота, тежко поданство. Всички имаме по рождение двойно гражданство: в царството на здравите и в царството на болните. И макар че предпочитаме да си служим само с добрия паспорт, всеки рано или късно е принуден поне за кратко да се легитимира като поданик на другото царство.“

Левски до Панайот Хитов

Благодари му задето го извадил от болницата, дето би умрял, ако стои още. Иска му една жълтица да се разплати в частната къща. Кани го ...

Данните от изследване, публикувано през 2004 г. от Международната асоциация за изследване на болката и европейските й клонове, показват, че един на всеки петима възрастни е заявил, че страда от хронична болка. Хронична според тях е болката, която не спира или от време на време изчезва, след което се появява отново в рамките на няколко месеца. В над една трета от домакинствата в Европа – пише още в изследването – има човек, страдащ от хронична болка. В САЩ пък положението е още по-драстично – това важи за половината от домакинствата. Освен че струва милиарди долари годишно на щатската икономика, в голям процент от случаите – не само в САЩ – влошаването на качеството на живота от болести като рак, диабет, множествена склероза и артрит е предизвикано от постоянната, хронична болка. В „Хроники на болката“ (с подзаглавие „Лечения, митове, мистерии, молитви, дневници, мозъчни скенери, изцеление и науката за страданието“) възпитаничката на Харвардския университет Мелани Търнстром дефинира хроничното заболяване като „бичът на съвремието ни“ – сериозна, широко разпространена, често неосъзнавана и недиагностицирана болест, чието лечение е подценявано – и съответно пренебрегвано, от мнозина. Лечението на хроничната болка често е неадекватно, а нетретираната (правилно) болка – допълва Търнстром – може да преобрази нервната система, причинявайки патологични промени в главния и в гръбначния мозък. Това от своя страна причинява още по-силна болка, макар този факт да е все още малко известен – твърди още авторката,  – а основното, което днес трябва да проумеем, е, че хроничната болка е болест, която трябва да бъде лекувана, за да не прерасне в по-сериозно, нелечимо заболяване.

В предговора на „Хроники на болката“ Търнстром е недвусмислена: Изпитването на физическа болка те поставя в друго царство – съвършено различно състояние, фантастичен пейзаж на далечна вълшебна планина, нямаща нищо общо с познатия свят. Обикновено болката утихва; след нея човек сякаш се събужда от кошмар, опитва се да я забрави по най-бързия начин. Но ако не утихне? Колкото по-дълго продължава, толкова по-дълго става изгнанието. Ще се върна ли някога в родината си – започваш да се чудиш, – у дома, в нормалното си тяло, мисли, живот?

Мелани Търнстром е сътрудник в New York Times Magazine, където пише материали на тема убийства и други престъпления. Завършва с отличен английска филология в Харвардския университет и магистратура по творческо писане в университета Корнел, където преподава специалността впоследствие. Освен в Корнел, Търнстром е преподавател и в Харвардския и в Калифорнийския университети. Освен „Хроники на болката“ Търнстром е автор и на книгите „The Dead Girl“ и „Halfway Heaven: Diary of a Harvard Murder“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com