Да разговаряш със Скорсезе

3058
Да разговаряш със Скорсезе
Снимка: Колибри

„Разговори със Скорсезе“ на Ричард Шикъл предлага рядък поглед към вътрешния свят на Скорсезе, една от „институциите” на световната кинематография, чрез неговите собствени думи.

Късно вечерта е. Разговорите между двамата се провеждат в хотелска тая. Мартин не може да спази хронологията, това се оказва предимство на техните разговори в тъмното… за тъмното.

Откъс от "Разговори със Скорсезе" от Ричард Шикъл

– Шофьор на такси няма никаква етническа ориентация. И все пак сякаш си черпил вдъхновение от своите собствени истории от големия...

Разказва да филмите си, за насилието, което връхлита във филмите му като мълния без предупреждение. За религията, да семейството в "Малката Италия". Многочленно семейство, което въпреки любовта си един към друг решава проблемите си с оглушителни скандали…

"Малката Италия" - кварталът на мафията, в който Скорсезе израства оставя белега на страха в неговото творчество. Тук са намесени човешки животи, любовта, ревността и оцеляването, независимо от цената.

„Роднините на майка ми напомнят на сицилианското семейство в Земята трепери и майката, която се гордее с всичките си синове. [Филмът е на Лукино Висконти, от 1948 г., и в него се разказва за няколко сицилиански рибари, които се опитват да си купят собствена лодка, за да успеят да победят алчните търговци на едро.] Роднините ми по бащина линия бяха много властни хора. Баба ми беше много властна жена, беше като Катина Паксину в Роко и неговите братя.

Всички бяха много експресивни и избухливи. И ревностно защитаваха принципите си. Когато отидех да гледам Сенки или нещо на Ингмар Бергман или пък бях в университета, сякаш успявах да избягам в един различен свят. Това исках да покажа в Жестоки улици. Когато прочетох сценария на Шофьор на такси, който Брайън де Палма ми даде, видях отражението на моя собствен бунт срещу светa, от който произлизах и от който някак си исках да се освободя.

"Разговори със Скорсезе" – една завладяваща среща на влиятелен кинокритик с велик съвременен режисьор!

„Разговори със Скорсезе“ (превод: Росен Рачев и Богдан Русев, 576 стр., цена: 22 лв.) предлага рядък поглед към вътрешния с...

Исках да продължа напред. Във филма присъстваше онази ярост, която беше толкова характерна за моите баба и дядо“, споделя Скорсезе в своята изповед Шикъл.

Издателство „Колибри“ ни предоставя възможността да се запознаем с раждането на шедьоврите на великия режисьор.

 

 

"Пазачът на фара" – още една смразяваща кръвта история от поредицата за Патрик и Ерика

На 18 януари излиза „Пазачът на фара“ – още една смразяваща кръвта история от поредицата за Патрик и Ерика. „...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги