Диагноза: Българин в чужбина

47446
Диагноза: Българин в чужбина
Снимка: Хермес

Димо Райков пристига в България, за да представи новата си книга „Диагноза: Българин в чужбина“, която излиза на 11 април!

Авторът, който от няколко години живее постоянно в Париж, идва в страната ни за премиерата на новата си книга – „Диагноза: Българин в чужбина“!
Писателят ще зарадва почитателите си със специални представяния в Пловдив и София.

Димо Райков е един от най-харесваните и четени български автори. Освен в България, той стана много популярен и във френската столица, където живее заедно със семейството си. Там г-н Райков поддържа контакт не само с живеещите в Париж българи, но и със световноизвестни писатели като Марк Леви, Фредерик Бегбеде, Бернар Вербер, Стефан Хесел и др., които силно се надяват някой ден да прочетат книгите му на френски език.

С Марк Леви, най-четеният автор във Франция, Димо Райков е добър приятел от няколко години.

Ръката на съдбата

III глава Кървави сълзи   Лицето на мъжа бе обезобразено. Множество белези го покриваха. В първия момент тя си помисли, че бяха...

Димо Райков е роден на 31 юли 1954 г. в най-строго охраняваното в страните от някогашния Варшавски договор градче Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, на няколко километра от българо-турската граница.

Димо Райков завършва минно училище в Бургас и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Дълги години работи като редактор в редица литературни издания и национални медии. Сред длъжностите, които заема, са съветник на Комисията по медии и култура в 38-то Народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността“ в Министерството на труда и социалната политика.

Творческата му кариера започва през 1983 г. със сборника разкази „Стълба от камък“, последван от повестта „Жребият“ (1987 г.), сборника разкази „Мигът на невестулката“ (1989 г.). Издава и романите „Писма до мъртвия брат“ (1993 г.) и „Пансионът“ (1995 г.). През 2008 г. те са преиздадени в едно томче.

Преди установяването си в Париж, Димо Райков поделя времето си между София и столицата на Франция, творчески плод на което е един уникален и любопитен триптих за Града на светлината. Той обхваща популярните му и радващи се на огромен интерес книги: „Париж, моят Париж…“ (2006 г.), претърпяла три издания и класирана в Топ 20 на най-продаваните книги на „Хермес“, „BG емигрант в Париж“ (2008 г.) и „55 тайни на Париж“ (2009 г.). Вече живеещ в Париж, писателят издаде и сборника с разкази „Кестени от Париж“. Романът му „Реката на смъртта” провокира усещането ни за памет – нещо, което толкова ни е нужно днес. „Диагноза: Българин в чужбина“ е най-новата му книга.

Авторът е член на Сдружението на българските писатели и е носител на редица от най-големите национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е и в чужбина.

По време на престоя си в България Димо Райков ще се срещне с многобройните си почитатели в градовете София и Пловдив.

Ето и част от програмата му:

Разтърсващата автобиография на бившата първа дама на Франция Сесилия Саркози – Атиа скоро и на български

Сесилия Атиа (преди Саркози) изненадващо пристигна в България за среща с българските медици от Либия. Това съвпадна с подготовката на к...

На 23 април - Международния ден на книгата и авторското право, ще се състои премиерата на книгата „Диагноза: Българин в чужбина“ в книжарница „Хермес - Централ“ в град Пловдив.

На 29 април Димо Райков ще представи книгата си в книжарница „Хеликон – България” в град София.
   
Димо Райков е имал смелостта да напусне България, да погледне отстрани и да изрече тежката присъда за родната ни действителност. Самият той неведнъж споменава, че е трудно да оцелееш в Париж, особено когато си сред българи. Задава тежки и болезнени въпроси, опитва се да вникне в психологията на две коренно различни нации и да открие причината за тези огромни различия.

Говори за така наречения бг-характер, проявяващ се при българите, решили да емигрират от страната си. Описва и тези, преценили да останат, да не се докоснат до нищо, извън познатото, но заклеймили го като погрешно, порочно и зло.

В Париж Димо Райков открива своето спасение, своя лъч надежда. Неслучайно в книгата си го нарича „град с душа“. Опознал двете различни култури, манталитет и светоусещане, писателят се връща обогатен. Воден от желанието си да помогне на българите да преодолеят предразсъдъците си и да станат по-добри хора, авторът пише своята книга-обръщение към тях „Диагноза: Българин в чужбина“.

Сюзън Луис: Черпя вдъхновение за романите си от самия живот

Сюзън Луис е родена през 1956 г. в Бристъл, Англия. Баща й работи като миньор, но обожава поезията и философията и написва книга. Майка...

 

 

 

 

 

"Пътят на д-р Шенън" на Арчибалд Кронин

На 28 март излиза новото заглавие от серията „Клуб Класика“ - романът „Пътят на д-р Шенън“!  „Клуб ...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги