Жена въздига Австрия

69928
Жена въздига Австрия
Снимка: Емас

Първата половина на XVIII век. Карл VI от династията на Хабсбургите, император на Свещената Римска империя на германската нация, крал на Бохемия, Унгария и Хърватия, управлява 29 г. Хабсбургските държави с ръката на любящ баща. Но природата не го е дарила с твърдия характер, подходящ за монарх - добродушен, отворен към изкуствата, сам музициращ и композиращ, той не е в състояние да се справи с рухващата отвътре империя.

А природата не го дарява и с така желаните синове. Единственият му син умира като дете, остават само дъщери. Лекари и знахари, врачки и баячки кръстосват виенския "Хофбург" с отвари и микстури, със заклинания и баяния, та дано императрицата най-сетне да роди отрок от мъжки пол. Карл не се отказва от тази надежда до последния си дъх, този дъх обаче излита ненадейно след порция съмнителни гъби.

"Фантом" от Ю Несбьо

    Хари Хуле не знае кога да се откаже, а това го прави блестящ полицай. Дълбае неуморно към истината и не го е грижа дали...

Въпреки надеждата за мъжки наследник, императорът все пак се е застраховал, че империята няма да бъде поделена и да отиде в ръцете на чужди деца, и приживе прокарва т.нар. Прагматическа санкция, даваща право и на дъщерите му да го наследят на трона.

В момента на смъртта на Карл VI най-голямата му дъщеря Мария Терезия е на 23 години и очаква четвъртото си дете. Омъжена за голямата си любов - нещо кажи-речи невиждано във владетелските дворове на епохата - тя посреща въздигането си напълно неподготвена за властта. Очакват я съветници на почти библейска възраст, раздут до невъзможност административен апарат от роднини, една мухлясала държавна машина. А отвън границите - съседи, възползващи се от липсата на опит и младостта на новата кралица, с други думи очакват я войни, една след друга.

От другата страна в живота на Мария Терезия е нейната първа и единствена любов - Франц I Стефан, владетелят на Лотарингия, останал по силата на решенията на великите държави без корона.

Очаква я живот, разкъсван между държавния дълг и необходимостта от строго управление, от една страна, и желанието да остане любящата и нежна съпруга в сърцето на мъжа си, от друга. Новата владетелка започва невиждани дотогава образователни и финансови реформи, насърчава търговията и развитието на селското стопанство, ограничава влиянието на църквата върху държавата, премахва крепостничеството и инквизицията. И не престава да дарява съпруга си с деца. Така за 29 години безкрайно щастлив, но не безоблачен брак, Мария Терезия дава живот на 16 деца. А след 40-годишно бурно управление оставя в сърцето на Европа една модерна, укрепнала финансово и политически държава.

Най-добрият холандски роман за деца излиза на български

Тъмна нощ. Затворен в малък параклис, шестнадесетгодишният Тюри от Кралството на Дахонаут трябва да издържи на последното изпитание, пр...

След бестселъра "Императрица Сиси - една мечта за любов" на Габриеле Мари Кристен издателство "Емас" ни поднася втора книга на авторката. Написан въз основа на дългогодишни изследвания, но не като суха биография, а на живия език на художественото произведение, романът "Мария Терезия - живот между трона и любовта" е не само един прекрасен портрет на тази велика жена, но дава и богата картина на нравите и живота през епохата.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги