"Колибри" представя новото издание на "Шегата”!

2144
"Колибри" представя новото издание на "Шегата”!
Снимка: Колибри

Ако се интересувате от творчеството на една от най-величавите фигури на съвременната литература, споделете вечерта на 1 април с нас! В деня на шегата, навръх рождения ден на Милан Кундера, ще отбележим новото българско издание на „Шегата” - неговия първи роман.

„Шегата” (превод на българското издание: Васил Самоковлиев) е публикуван на чешки през 1967 г., на английски излиза две години по-късно. Сам по себе си сюжетът е гигантска шега, един абсурден и провокативен за времето си разказ за дехуманизацията и обезличаването на човека в рамките на авторитарната държава. Именно в този роман Кундера прокарва мотива за самотата и изолацията, който бележи атмосферата на цялото му творчество. Само че „Шегата” не е приет на шега - предизвиква истински скандал в Чехия.

Супермен се приземява в книжарниците!

Супермен е един от най-известните и обичани супергерои в света. Измислен е от писателя Джери Сийгъл и художник...

Действието на романа започва през 1948 г. и проследява една лична история като свидетелство за произвола и безумието на тогавашния политическия режим. Заради няколко присмехулни изречения върху пощенска картичка, адресирана до приятелката му (текстът се прицелва в глуповатата преданост и „оптимизма на масите”), животът на Лудвик се преобръща. Той е изключен от университета и е изпратен в дисциплинарна рота да копае въглища в мина. После времето минава, спомените му се преплитат, лошите се оказват не толкова лоши, добрите не толкова добри, а младите изобщо не се интересуват кой от оцелелите от въпросната авантюра е жертва и кой палач.

В едно от редките си интервюта, дадено през 1968 г. на френски език, Кундера описва живота в Чехия в онези години като „трагична гротеска”. „Все си мислех, че съм написал любовен роман, а хората го възприеха като политически”, казва Кундера за „Шегата”. Освен ако не се шегува.

В рамките на събитието на 1 април ще бъде прожектирано въпросното интервю с Кундера от 1968 година. Светлозар Желев, известен като ревностен почитател на творчеството на чешкия писател, ще представи новото издание на „Шегата”. Ще говорят: Ани Бурова /бохемист/ и Добромир Григоров /кундерист/.

Откъси от книгата ще прочетат: Светлозар Желев, директор на НЦК (на български език), Катерина Хуртаева, директор на Чешкия център в София (на чешки език), Пиер Гийме - културен аташе на Франция в България (на френски език).

Как да не повтаряме грешките на нашите родители

Излезе бестселърът „Грешките на нашите родители. Как да не ги повтаряме при отглеждането на нашите деца”, една книга, ...

Очакваме ви!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги