"Лошо време" - десетата стихосбирка на Иван Вълев

5413
"Лошо време" - десетата стихосбирка на Иван Вълев
Снимка: Хермес

 Иван Вълев е автор на осем поетични книги, както и на един роман. Завършил е полска филология и превежда от полски поезия и проза. Живее в Пловдив, където е работил в издателство „Христо Г. Данов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Няколко години е бил книгоразпространител.

Стихосбирките му „Скорост“ и „Пътят на птиците“ са печелили наградата „Пловдив“. Неговата поезия се отличава с емоционалност, искреност и критичност към българската действителност. Формата й е в духа на традицията, но в същото време притежава оригиналността на съвременни поетически похвати. Той използва както класическия, така и свободния стих. Естественият поетически изказ прави стиховете му достъпни и разбираеми.

Откъс от "Не си отивай, щастливецо!"

Чудесно е, когато от любовта се ражда брак. Само че само това не стига. То може да е само началото, но за щастлив живот се изисква друг...

Популярни са някои песни, създадени по негови стихове („Лятото“, „Нито ден е, нито вечер“, „Обещания“).

Превеждал е класици на полската поезия – като Ян Кохановски, Адам Мицкевич, Ярослав Ивашкевич, а също и съвременни поети и прозаици. За тази си дейност е получил полско държавно отличие.

Любовната лирика на Иван Вълев представя съкровените интимни преживявания на съвременния човек.

 

Не си отивай, щастливецо!

 Какво представлява икономиката – сухи цифри, сметки и анализи? Икономиката се свързва с материалното, а истинският живот - ...

В десетата стихосбирка на Иван Вълев са включени нови стихотворения от последните десетина години, след авторската антология „Високата трева“.

Книгата се състои от четири цикъла: „Свидетелката“, „Животът си тече“, „Пловдивски блус“ и „Нови созополски сонети“. Стиховете са лирическо отражение на мислите и настроенията на поета по време на трудния български „преход“. Поезията като неподкупна свидетелка на събития, които някога ще се превърнат в история, макар че са много лични за отделния човек. Затова логично продължение е цикълът „Животът си тече“, в чието внимание са екзистенциалните проблеми на личността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com