На 28 септември цяла България ще бъде с книга

37879
На 28 септември цяла България ще бъде с книга
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кампанията „Чети с мен”, организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори, и преминаваща под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, ще обхване цялата страна, като освен централното събитие, което ще започне на 28 септември (неделя) от 10 часа в Борисовата градина (участъка между „Езерото с лилиите” и детската площадка с каменното слонче) в София, в още десетки градове в библиотеки и читалища, паркове и градини, ще се проведат паралелни масови четения.

„Чети с мен“ ще постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, а в нея ще се включат известни лица от различни сфери на обществения живот – писатели, актьори, музиканти, художници, журналисти, спортисти и други. Инициативата ще се опита да обедини всички около една кауза, тази на „четящите хора”. В България те не само не са малко и не са статистическа грешка, но могат да бъдат и заедно, като прехвърлят границите отвъд културните, демографски, поколенчески, технологични или поведенчески различия.

"Бисерче вълшебно" запалва любовта към книгите у децата

На 28.09.2014 г. в Борисовата градина (при Слончето) между 10:00 и 16:00 часа отваря врати детски кът „Бисерче вълшебно". Посвете...

Организаторите заявяват амбицията да се постигне рекорд по масово четене в България и по този начин ясно да се покаже, че у нас книжната култура не изчезва, а напротив - процъфтява, напук на предсказанията и лютите клетви.

В Борисовата градина ще бъдат подготвени разнообразни кътове за тези, които търсят нещо повече от четене на поляна в компанията на приятелите си, а посланиците на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.  

И още - всеки ще може да избере своето специално място за четене и нови срещи. В Детски кът „Бисерно звънче” ще се забавляват с четене и различни игри малчуганите. В зоната „Верижно четене” посланиците на „Чети с мен” ще изненадват с любимите си автори. „Bookcrossing зоната” ще бъде мястото за споделяне на най-съкровеното приятелство – книгите, най-тихите и най-постоянните приятели. Всички останали комфортно могат да се разположат с книга в ръка и с добра компания във Freestyle зоната. Интересни кътове са подготвили партньорите на „Чети с мен” от медиите и международните културни центрове в България.

Информация за активностите на инициативата „Чети с мен” в страната може да видите на карта тук. Тя се актуализира ежедневно. Ако все още не виждате своето населено място, пишете ни на страницата във Facebook – Чети с мен.

Когато киното среща книгата със Станислава Кара

Какво се случва когато киното се срещне с книгата? Tова ще ни разкаже кино журналистката и писателка Станислава Кара в представянето си...

Пропускът за събитието е един, любима книга с подправка добро настроение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги