"Отблъскващо щастие" - 11 разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум

4128
"Отблъскващо щастие" - 11 разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум
Снимка: Колибри

На 16 ноември излиза от печат сборникът с разкази „Отблъскващо щастие”, подписан от изтъкнатия аржентински писател Гийермо Мартинес, който пристига у нас на 19 ноември!

„Отблъскващо щастие“ (превод: Маня Костова, 184 стр., цена: 15 лв.) съдържа единайсет разказа, които се плъзгат по ръба между лудостта и здравия разум, предопределеността и съвпадението, съня и кошмара. Заредени с черен хумор и неподозирани драматични развръзки, тези истории едновременно привличат и смущават, будят страх и са неустоими. Гийермо Мартинес създава наситена атмосфера, в която разказва за загадката на приятелството и любовта, за близкото и обичното, което се превръща в чуждо, за онова, което докосваме, когато стигнем дъното. Резултатът е разтърсващ и прекрасен и утвърждава автора на „Бавната смърт на Лусиана Б.” и „Убийства в Оксфорд” като един от най-добрите съвременни аржентински писатели.

Откъс от "Територията на моята любов" на Никита Михалков

Никога не съм губил чувството за произход. Дори тогава, когато не съм съзнавал, че то съществува. Усещах го като шума на жизнените соко...

Гийермо Мартинес завършва математика в Националния южен университет на Аржентина през 1984 г., получава титлата доктор по логика през 1992 г. и прави постдокторат в Оксфорд. Носител е на наградата „Планета”, Аржентина, за романа „Убийства в Оксфорд”, преведен на 35 езика. Отличен е с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ на името на Габриел Гарсия Маркес за 2014 г., когато „Отблъскващо щастие” е избрана измежду 123 предложения от различни испаноезични държави. По думите на журито сборникът получава наградата заради „... своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство.”

Гийермо Мартинес пристига в България по случай 25-годишния юбилей на издателство „Колибри” и ще се срещне със своите почитатели на 19 ноември 2015 г. от 19.00 ч. в литературен клуб „Перото” - НДК.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги