Почина нобеловият лауреат за литература Имре Кертес

3398
Почина нобеловият лауреат за литература Имре Кертес
Снимка: Getty Images

Имре Кертес, унгарски писател от еврейски произход и носител на Нобелова награда за литература, почина на 86-годишна възраст след дълго боледуване, предаде Reuters.

Той стана нобелов лауреат през 2002 година и е един от хората, оцелели в лагера Аушвиц. Кертес спечели Нобеловата награда за творби, които отразяват нацистките лагери на смъртта като "абсолютната истина" за това колко ниско може да падне човек.

"Чичовци", "Записки по българските въстания" и "До Чикаго и назад" също няма да се учат

"Бай Ганьо в банята" и частта "Ниагарският водопад" от "До Чикаго и назад" са част от творбите, които няма да влязат в новите учебни пр...

Имре Кертес е роден на 9 ноември 1929 г. в Будапеща. В края на Втората световна война, когато е едва 14-годишен е депортиран, заедно с други унгарски евреи, в концентрационния лагер Аушвиц, след което е изпратен в лагера Бухенвалд. Най-известната книга на Кертес, „Безсъдбовност“ описва опита на петнадесетгодишния Дьорд Кьовеш в концентрационните лагери Аушвиц, Бухенвалд и Цайц. Макар романът често да е определян като автобиографичен, самият автор винаги е отхвърлял това определение, припомня БГНЕС.

След освобождаването на Бухенвалд от американските войски през април 1945 г., Кертес се завръща в Унгария, където завършва образованието си и работи като журналист и преводач. Започва да пише „Безсъдбовност“, но първоначално среща трудности с публикуването на книгата. Тя е издадена през 1975 година. В края на 80-те години отново започва да публикува романи, в някои от които доразвива елементи от сюжета на „Безсъдбовност“ в контекста на следвоенна Източна Европа. От края на 90-те години прекарва голяма част от времето си в Берлин. През 2002 г. получава Нобелова награда за литература.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги