Потресаващият Господин М. на Херман Кох

2806
Потресаващият Господин М. на Херман Кох
Снимка: Колибри

Преди много години след бурна любовна връзка, раздяла и скандал, със своя 17-годишна ученичка Лаура изчезва учителят Ян Ландзат. Лаура и съученикът ѝ Херман са последните, които го виждат в един снежен и студен ден. Тяло обаче няма. Нито следа от Ян. Случаят остава неразкрит.

Историята вдъхновява писателя М. и той създава своя бестселър „Възмездие“. В продължение на години „лежи“ на лаврите на тази книга, след чието издаване кариерата му тръгва надолу. Отвратен от самия себе си, от баналните срещи с почитатели и изкуствените си разговори той все повече се доближава към смъртта, независимо от брака си с много по-младата от него съпруга и малката им дъщеричка.

Всичко това ни разказва неговият съсед, млад и живеещ сам мъж. Той знае всеки детайл от всекидневието на Херман, на съпругата, на детето му... Но знае и нещо повече – всяка дума от романа „Възмездие“, а явно и нещо повече... Но как? Кой е той? Какво иска той от възрастния писател? А от жена му? Защо следи пощата му и знае къде стои маслото в хладилника? Откъде знае всички неточности от историята, описана във „Възмездие“?

Херман Кох представя на българските си читатели новия си роман „Уважаеми господин М.” След прочита на „Вечерята“ и „Вила с басейн“ книгата ще ви удиви със своята загадъчност, на моменти – многозначност и високо ниво на психологически трилър, както може да го направи само Кох.

Кох ни доближава опасно близо до истината, след което безмилостно ни отдалечава, заплитайки още по-странно историята. Кой е жертвата и кой е виновният, и колко лесно ролите се разменят...

Финалът е потресаващ и наистина си заслужава целият път от тези почти 500 страници, за да стигнеш до него.

 

Цитати от книгата

Херман Кох ни предлага поредното стряскащо блюдо!

На 29 февруари излиза дългоочакваният роман на Херман Кох „Уважаеми господин М.”, един напрегнат, психологически проникнове...

Не, има само едно място, на което съвпаденията са приемливи, и това е действителността.

Нищо не убива любовта, както парче сланина или троха хляб в процепа между два големи зъба.

Заради очите ти е .... Направо се разтапям, когато приковеш очи в мен. Нищо не криеш. Виждам мислите ти. Виждам кой си.

Никога не се жени за писател, казваше майката на първата ми съпруга, ако не искаш целият ти личен живот да лъсне в някоя книга.

Писател, който иска да пише – никой не ги е предупредил за такова животно.

Вечерята

Щяхме да вечеряме в ресторант. Няма да издавам в кой, тъй като следващия път вътре ще гъмжи от хора, дошли да проверят дали не сме и ни...

Никога не съм била толкова щастлива, както сега с него. Никога през живота си. Погледни ме в очите, тъпако! Погледни ме в очите и ми кажи какво виждаш!

- Защо сте толкова сигурен, че няма да издам тайната ви?

- Защото сте писател ... Ще запазите чутото за себе си.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги